Prosty sernik na zimno z jagodami i spodzie z herbatników i nutelli. Leciutka warstwa jagodowa i do tego słodki spód z kremu czekoladowego. Pycha.
Sernik jest dwukolorowy: jedna warstwa jest z twarogu i nutką kokosu, natomiast druga w kolorze fioletu z połączenia przetartych jagód oraz dodatku świeżych owoców.
Serniczek jest delikatny, kremowy z piankową wręcz warstwą jagodową. Do tego spód już ciężki i słodki z herbatników i nutelli. Jeśli nie przepadasz za nutellą możesz zamienić na inny krem czekoladowy lub dodać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Sernik na zimno z jagodami to błyskawiczny deser i do tego przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały na przeróżne letnie spotkania lub uroczyste okazje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki z jagodami.
SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 700 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki jagód
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 180 g herbatników maślanych lub sucharków
- 50 g masła, roztopionego
- 4 łyżki nutelli lub kremu czekoladowego
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki jagód do posypania na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Herbatniki
miksujemy
w
malakserze
lub
wkładamy
do
woreczka
strunowego
i
używając
wałka
rozdrabniamy.
Do
herbatników
dodajemy
roztopione
masło
oraz
nutellę
i
dokładnie
mieszamy.
Formę
o
wym.
24
x24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
masę
z
ciasteczek
i
dociskamy.
Wkładamy
na
czas
przygotowania
masy
do
lodówki.
Jagody
przekładamy
do
rondelka
i
gotujemy
na
niewielkim
ogniu
przez
około
5
min.
Po
tym
czasie
przecieramy
przez
sitko,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
mieszamy
z
zimna
woda
i
odstawiamy
na
5
min.
Po
tym
czasie
chwilę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali
(nie
wolno
doprowadzić
do
wrzenia),
mieszamy
i
zostawiamy
do
przestudzenia.
Twaróg
lub
serek
z
wiaderka
miksujemy
razem
z
przesianym
cukrem
pudrem,
wanilią.
Wlewamy
3/4
żelatyny
cały
czas
miksując
do
połączenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęstą
masę.
Delikatnie
łączymy
z
twarogiem.
Masę
dzielimy
na
dwie
części.
Do
jednej
dodajemy
wiórki
koksowe
(możesz
je
zmiksować
w
blenderze,
aby
były
mniejsze
i
mniej
wyczuwalne
w
masie)
i
mieszamy,
wylewamy
na
masę
z
ciasteczek
i
wkładamy
na
chwilę
do
lodówki.
Do
drugiej
dodajemy
przetarte
jagody
i
pozostałą
część
żelatyny,
mieszamy
dokładnie
(jeśli
lubisz
słodsze
ciasta
możesz
dodać
jeszcze
cukru
pudru).
Do
masy
dodajemy
połowę
jagód,
mieszamy
delikatnie
i
wykładamy
na
jasną
część.
Wkładamy
do
lodówki.
Po
około
5
-10
min,
gdy
wierzch
już
się
lekko
zetnie
obsypujemy
pozostałymi
jagodami.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin.
Komentarze
Siedzi w lodowce, poszalałam z jagodami wiec będzie bardziej Jagodowe- już widzę po kolorze! Przepis cudny. Ps Niestety mój mikser oddał życie za to ciasto, wiec mam nadzieje że było warto ????