Prosty sernik na zimno z jagodami i spodzie z herbatników i nutelli. Leciutka warstwa jagodowa i do tego słodki spód z kremu czekoladowego. Pycha.
Sernik jest dwukolorowy: jedna warstwa jest z twarogu i nutką kokosu, natomiast druga w kolorze fioletu z połączenia przetartych jagód oraz dodatku świeżych owoców.
Serniczek jest delikatny, kremowy z piankową wręcz warstwą jagodową. Do tego spód już ciężki i słodki z herbatników i nutelli. Jeśli nie przepadasz za nutellą możesz zamienić na inny krem czekoladowy lub dodać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Sernik na zimno z jagodami to błyskawiczny deser i do tego przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały na przeróżne letnie spotkania lub uroczyste okazje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki z jagodami.
SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 700 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki jagód
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 180 g herbatników maślanych lub sucharków
- 50 g masła, roztopionego
- 4 łyżki nutelli lub kremu czekoladowego
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki jagód do posypania na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki miksujemy w malakserze lub wkładamy do woreczka strunowego i używając wałka rozdrabniamy. Do herbatników dodajemy roztopione masło oraz nutellę i dokładnie mieszamy. Formę o wym. 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę z ciasteczek i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Jagody przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie przecieramy przez sitko, zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z zimna woda i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
Twaróg lub serek z wiaderka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, wanilią. Wlewamy 3/4 żelatyny cały czas miksując do połączenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Delikatnie łączymy z twarogiem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki koksowe (możesz je zmiksować w blenderze, aby były mniejsze i mniej wyczuwalne w masie) i mieszamy, wylewamy na masę z ciasteczek i wkładamy na chwilę do lodówki. Do drugiej dodajemy przetarte jagody i pozostałą część żelatyny, mieszamy dokładnie (jeśli lubisz słodsze ciasta możesz dodać jeszcze cukru pudru). Do masy dodajemy połowę jagód, mieszamy delikatnie i wykładamy na jasną część. Wkładamy do lodówki. Po około 5 -10 min, gdy wierzch już się lekko zetnie obsypujemy pozostałymi jagodami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ile jagodowy trzeba w sumie do ciasta poza dekoracja? Bo napisane jest 1/2 szklanki, ale trochę dodajemy do masy do przetarcia, a trochę wsypujemy do uzyskanej fioletowej masy. Ile tu a ile tu?
Do masy serowej 1/2 szklanki, natomiast do dekoracji ok. 3/4 szklanki lub nieco mniej :)
Siedzi w lodowce, poszalałam z jagodami wiec będzie bardziej Jagodowe- już widzę po kolorze! Przepis cudny. Ps Niestety mój mikser oddał życie za to ciasto, wiec mam nadzieje że było warto ????
Witam.
Napisane jest „Żelatynę mieszamy z zimna woda i odstawiamy na 5 min”,a w komentarzu,że „Tak jak w przepisie 1/2 szklanki lub 1/3 wystarczy” czyli 1/2 szkl. gorącej wody,więc po co zimna?? Jeśli nie trzeba gotować żelatyny to po co do mikrofali,jeśli rozpuszczona w gorącej wodzie ??
No i „Jagody przekładamy do rondelka i gotujemy …” czyżby bez wody? bo nie jest podane. Trochę nie w pełni zrozumiały przepis .
Pozdrawiam
przepis juz poprawilam, a do jagod mozesz dodac odrobine wody :)
Czy można użyć mrocznych owoców?
mozna :)
A ile jagod trzeba dodac do masy ?
Bo chyba pominelas to :P
1/2 szklanki :)
Ile wody do żelatyny trzeba dać?
Tak jak w przepisie 1/2 szklanki lub 1/3 wystarczy
Właśnie zrobiłam i z niecierpliwością czekam, żeby stężał :) Szał kolorystyczny <3
:)