Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami oraz galaretką. Najlepszy i najprostszy przepis z kilku składników na letni deser.
Sernik wykonujemy bez żelatyny, a zamiast tego przygotowany jest na galaretce (u mnie malinowa), dzięki czemu ma piękny lekko różowy kolor.
Sernik na zimno jest leciutki jak chmurka, delikatny i przepyszny.
Truskawki w galaretce świetnie przełamują smak ciasta.
Spód możesz wykonać na biszkoptach, ciasteczkach pełnoziarnistych lub herbatnikach.
Idealny przepis na ciasto w letnie dni.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ

SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
MASA MASCARPONE
- 500 g serka mascarpone
- 350 g serka puszystego np. Twój smak
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
- 200 ml gorącej wody
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- ok. 200 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 450 ml gorącej wody
DODATKOWO
- opakowanie biszkoptów okrągłych
PRZYGOTOWANIE:
Formę okrągła o średnicy 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Natomiast boki lekko smarujemy olejem roślinnym. Na dnie tortownicy układamy biszkopty.
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do lekkiego stężenia.
Kolejną galaretkę do masy serowej rozpuszczamy w 250 ml wody, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy razem z serkiem puszystym i przesianym cukrem pudrem. Cały czas miksując wlewamy ostudzoną i jeszcze płynną galaretkę. Śmietankę miksujemy na sztywno, następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy np. trzepaczką. Jeśli masa jest mocno rzadka można na chwilę włożyć do lodówki i dopiero wylać powoli na biszkopty.
Sernik wkładamy do lodówki, aż masa będzie dosyć mocno ścięta. Na wierzchu układamy plasterki truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy na całą noc do lodówki.


