Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami

30 maja, 2018

Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pyszny deser, który przygotujesz w błyskawicznym tempie. Idealny na gorące dni, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców sezonowych.

Sernik na bazie serka homogenizowanego np. typu danio, serka mascarpone oraz kremówki, która nadaje lekkości.

Na spód wyłożyłam warstwę z herbatników, które dodatkowo wzbogaciłam dodając kakao przez co zyskały bardziej na intensywnym smaku. Doskonale pasuje do masy serowej i truskawek.

Sernik na zimno z mascarpone możesz wykonać z różnymi owocami np. malinami, jagodami, brzoskwiniami.

Idealny deser na lato bez pieczenia. Leciutki, puszysty z owocami latam. Przepyszny.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta bez pieczenia.

sernik na zimno z mascarpone

SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników, kakaowych
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 200-300 g truskawek

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Herbatniki dokładnie rozdrabniamy i łączymy z kakao oraz roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy herbatniki, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Do serka dodajemy mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie łączymy z ubitą kremówką. Miksując na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na herbatniki. Układamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

sernik na zimno z mascarpone sernik na zimno z mascarpone sernik na zimno z mascarpone

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. 4 łyżki czy łyżeczki żelatyny?

    1. Tak, płaskie łyżki :)

  2. Zrobiłam na weekend. Wyszło super.
    Przepis dodaję do moich ulubionych.

  3. Protip, jak chcecie, żeby masa serowa stężała to żelatynę rozpuszczacie w wodzie o temperaturze maksymalnie 45 stopni i dajecie 3 łyżeczki żelatyny.. Nie rozpuszcza się żelatyny we wrzątku.

  4. czy można dac na spod biszkopty?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  5. Kilkakroć robiłam zgodnie z przepisem, krok po kroku i niestety nigdy nie wychodzi taki jak na zdjęciach czy jakkolwiek sztywny i trzymający warstwy.
    Dopiero za 3 razem dodając więcej żelatyny do kremu (tak jak i więcej masła do spodu), a potem czekając, aż masa zastygnie można wlewać galaretką. Szkoda, że nie jest to nadmienione w przepisie.

    1. Prawdopodobnie rozpuszczasz żelatynę w zbyt gorącej wodzie. To absolutnie nie może być wrzątek.

  6. Czy mogę z owocami mrożonymi?

    1. lepiej dodac swieze :)

  7. Moje ulubione ciasto deserowe. Uwielbiam jak jest z galaretka wiśniową lub cytrynową czy pomarańczową. Też są różne sposoby na jego wykonanie ja robię je miej więcej tak https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-sernik-na-zimno/ choć niestety nie zawsze wychodzi co do konsystencji, może to zależy od sera.

  8. Mój torcik nie utrzymał pionu tak jak na zdjęciach. Zły serek? Mało żelatyny? :/ Ale pyyyyszny ????

  9. Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem

  10. Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem

  11. Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem ????

  12. Czy żelatyna ma być typowa do deserów czy może być taka zwykła spożywcza

    1. aneta Autor says:

      do deserów :)

  13. Czy masło musi być wystudzone?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x