Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami

Maj 30, 2018 , 382573 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pyszny deser, który przygotujesz w błyskawicznym tempie. Idealny na gorące dni, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców sezonowych.

Sernik na bazie serka homogenizowanego np. typu danio, serka mascarpone oraz kremówki, która nadaje lekkości.

Na spód wyłożyłam warstwę z herbatników, które dodatkowo wzbogaciłam dodając kakao przez co zyskały bardziej na intensywnym smaku. Doskonale pasuje do masy serowej i truskawek.

Sernik na zimno z mascarpone możesz wykonać z różnymi owocami np. malinami, jagodami, brzoskwiniami.

Idealny deser na lato bez pieczenia. Leciutki, puszysty z owocami latam. Przepyszny.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta bez pieczenia.

sernik na zimno z mascarpone

SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników, kakaowych
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 200-300 g truskawek

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Herbatniki dokładnie rozdrabniamy i łączymy z kakao oraz roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy herbatniki, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Do serka dodajemy mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie łączymy z ubitą kremówką. Miksując na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na herbatniki. Układamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

sernik na zimno z mascarpone
sernik na zimno z mascarpone
sernik na zimno z mascarpone

Komentarze

  • Odpowiedz Natalia Lipiec 18, 2020 at 22:44

    Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem

  • Odpowiedz Natalia Lipiec 18, 2020 at 22:41

    Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem

  • Odpowiedz Natalia Lipiec 18, 2020 at 22:41

    Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem ????

  • Odpowiedz Karolina Czerwiec 24, 2020 at 15:51

    Czy żelatyna ma być typowa do deserów czy może być taka zwykła spożywcza

    • Odpowiedz aneta Czerwiec 30, 2020 at 11:20

      do deserów :)

  • Odpowiedz Ewelina Styczeń 4, 2020 at 19:06

    Czy masło musi być wystudzone?

    • Odpowiedz aneta Styczeń 4, 2020 at 21:00

      Tak :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz