Sernik na zimno z musem truskawkowym na herbatnikach i serkach homogenizowanych. Lekki, delikatny i prosty sernik z owocami.
Spód przygotowany jest z herbatników kakaowych, masła i kremu czekoladowego.
Zamiennie możesz wykonać spód z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą, ciasteczek owsianych lub na biszkoptach.
Masa serowa jest leciutka jak chmurka, delikatna i puszysta, dzięki dodaniu ubitej śmietanki i serków homogenizowanych.
Warstwa na górze sernika to mus truskawkowy, który jest połączeniem galaretki z truskawkami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM
SKŁADNIKI:
SPÓD
- 170 g herbatników np. kakaowych
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
MUS TRUSKAWKOWY
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml gorącej wody
- 200 g mrożonych lub świeżych truskawek
MASA SEROWA
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 400 ml śmietanki kremówki 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem.
Herbatniki rozdrabniamy na tzw. piasek. Mieszamy z roztopionym masłem oraz kremem czekoladowym. Wykładamy na spód formy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania sernika wkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Do rondelka przekładamy truskawki świeże lub mrożone i wlewamy kilka łyżek wody. Dusimy, aż zaczną się lekko rozpadać. Przekładamy do blendera i miksujemy na tzw. mus. Przelewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Łączymy z galaretką i wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę sernikową. Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy serek oraz przesiany cukier puder. Na koniec cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. Masę wykładamy na spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Kiedy mus truskawkowy zacznie lekko tężeć po łyżce wykładamy na wierzch sernika. Ponownie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany truskawkami.


