Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z musem truskawkowym

2 maja, 2025

Sernik na zimno z musem truskawkowym na herbatnikach i serkach homogenizowanych. Lekki, delikatny i prosty sernik z owocami.

Spód przygotowany jest z herbatników kakaowych, masła i kremu czekoladowego.

Zamiennie możesz wykonać spód z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą, ciasteczek owsianych lub na biszkoptach.

Masa serowa jest leciutka jak chmurka, delikatna i puszysta, dzięki dodaniu ubitej śmietanki i serków homogenizowanych.

Warstwa na górze sernika to mus truskawkowy, który jest połączeniem galaretki z truskawkami.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO EKLER

ROLADA LEŚNY MECH

TORT DUBAJSKI

sernik na zimno z musem truskawkowym

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM

SKŁADNIKI:

SPÓD

REKLAMA:
  • 170 g herbatników np. kakaowych
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella

MUS TRUSKAWKOWY

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 200 g mrożonych lub świeżych truskawek

MASA SEROWA

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem.

Herbatniki rozdrabniamy na tzw. piasek. Mieszamy z roztopionym masłem oraz kremem czekoladowym. Wykładamy na spód formy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania sernika wkładamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Do rondelka przekładamy truskawki świeże lub mrożone i wlewamy kilka łyżek wody. Dusimy, aż zaczną się lekko rozpadać. Przekładamy do blendera i miksujemy na tzw. mus. Przelewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Łączymy z galaretką i wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.

W międzyczasie przygotowujemy masę sernikową. Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy serek oraz przesiany cukier puder. Na koniec cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. Masę wykładamy na spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

Kiedy mus truskawkowy zacznie lekko tężeć po łyżce wykładamy na wierzch sernika. Ponownie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany truskawkami.

sernik na zimno z musem truskawkowym
sernik na zimno z musem truskawkowym
sernik na zimno z musem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij