Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany deser w upały. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Sernik z tego przepisu jest lekki, puszysty i delikatny. Dodatek ubitej śmietany sprawia, że nie ma ciężkiej struktury jak typowy sernik na zimno. Struktura staje się lżejsza i jakby bardziej napowietrzona, przypomina konsystencją ptasie mleczko. Sernik na zimno tym razem wykonałam z truskawkami, ale ta wersja jest tak uniwersalna, spokojnie może być z brzoskwiniami, malinami lub wiśniami.
Uwaga: pamiętaj o tym, aby żelatyna była ostudzona. Zazwyczaj ser wyciągamy prosto z lodówki (i dobrze, zimny szybciej nam się zetnie) i łączymy z żelatyną, pod wpływem różnicy temperatur mogą powstać grudki. Zasada jest prosta: zawsze dodajemy zimną żelatynę, ja zawsze sprawdzam palcem jeśli czuję ciepło zostawiam jeszcze na chwilę, aby się ochłodziła.
Ser na sernik możecie dodać swój ulubiony. Ja użyłam serka naturalnego Vitello z dodatkiem wanilii. Są to jedne z moich ulubionych serków na sernik na zimno. Jego konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowy i lekki, czyli idealny na puszysty sernik, a taki uwielbiam.
Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim wielkiej filozofii. Szybko się wykonuje i równie szybko znika.
Przyznaję, że latem uwielbiam serniki na zimno i mogłabym je jeść na okrągło w przeróżnych postaciach i kombinacjach i na pewno zobaczysz jeszcze nie jeden przepis w tym roku. Ten bardzo przypadł mi do gustu ponieważ nie jest zapychający, raczej jest lekki jak chmurka i słodki. Po prostu uwielbiam ten przepis.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik na zimno.
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
- 1 szklanka kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 galaretka truskawkowa
- 450 ml gorącej wody
- ok. 100 g biszkoptów
- ok. 300 g truskawek
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 24-26 cm układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min kilka godzin lub całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.
Komentarze
Myśli Pani że zamiast żelatyny można dać galaretkę? Jeśli tak to jaka ilość ?
Ok. 1,5 opakowania na szklanke goracej wody. Studzimy i łączymy z masą serową.
Serniczek pyszny. Jednak inny niż się spodziewałam. Nie jest to zbity sernik na zimno tylko bardziej puszysty i mokry. Ale mimo wszytsko pyszny. Polecam zrobić i się przekonać
Ten sernik to rewelacja, rozpływa się w ustach, jest łatwy i szybki. A cukru pudru każdy może dodać do smaku jak lubi, ja dałam 6-7łyżek???? idealny na letnie dni, do ponownego zrobienia nie jeden raz. Jak dobrze wyszukać taki dobry przepis:)