Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z twarogu

22 maja, 2025

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka na biszkoptach ze świeżymi truskawkami. Pyszny i szybki deser idealny na lato.

Sernik jest leciutki, dzięki dodaniu ubitej śmietanki. Kremowy i zarazem delikatny w smaku.

Dodatek galaretki (u mnie malinowa) podkreśla smak i kolor sernika. Jeśli chcesz, aby sernik był jasny użyj galaretki przeźroczystej.

Na wierzch można dodać maliny, truskawki lub borówki. Dodatkowo owoce można posmarować lekko tężejącą galaretką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

CIASTO BONIFACY

SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA

sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO Z TWAROGU

SKŁADNIKI:

  • 750 g twarogu np. z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 pełnych łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka np. truskawkowa lub malinowa*
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO

  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych
  • truskawki lub inne owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

*jeśli kolor sernika ma być biały użyj galaretki przeźroczystej lub winogronowej

Formę okrągła o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Biszkopty ścinamy na wysokość formy i układamy pionowo jeden obok drugiego. Końcówki układamy na spodzie.

Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce twaróg, przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy lekko płynną galaretkę. Masę powoli wylewamy na dno formy. Jeśli jest płynna można na chwilkę wstawić do lodówki i wylać kiedy będzie nieco gęstsza.

Sernik wkładamy na całą noc do lodówki. Wierzch dekorujemy owocami np. truskawkami

sernik na zimno
sernik na zimno
sernik na zimno

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij