Sernik na zimno z twarogu z wiaderka na biszkoptach ze świeżymi truskawkami. Pyszny i szybki deser idealny na lato.
Sernik jest leciutki, dzięki dodaniu ubitej śmietanki. Kremowy i zarazem delikatny w smaku.
Dodatek galaretki (u mnie malinowa) podkreśla smak i kolor sernika. Jeśli chcesz, aby sernik był jasny użyj galaretki przeźroczystej.
Na wierzch można dodać maliny, truskawki lub borówki. Dodatkowo owoce można posmarować lekko tężejącą galaretką.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA

SERNIK NA ZIMNO Z TWAROGU
SKŁADNIKI:
- 750 g twarogu np. z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 pełnych łyżek cukru pudru
- 1 galaretka np. truskawkowa lub malinowa*
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych
- truskawki lub inne owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
*jeśli kolor sernika ma być biały użyj galaretki przeźroczystej lub winogronowej
Formę okrągła o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Biszkopty ścinamy na wysokość formy i układamy pionowo jeden obok drugiego. Końcówki układamy na spodzie.
Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce twaróg, przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy lekko płynną galaretkę. Masę powoli wylewamy na dno formy. Jeśli jest płynna można na chwilkę wstawić do lodówki i wylać kiedy będzie nieco gęstsza.
Sernik wkładamy na całą noc do lodówki. Wierzch dekorujemy owocami np. truskawkami


