Sernik piernikowy na kruchym cieście kakaowym z pierniczkowym akcentem i kremowym sernikiem. Idealny deser na świąteczny stół.
Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej i przechowywać maksymalnie do dwóch dni w lodówce.
Ciasto jest bardzo proste z korzennym smakiem i akcentem kakaowym. Cudownie otula sernik i podczas pieczenia tworzy świąteczny aromat w całym domu.
Sernik przygotowałam na idealnym i kremowym twarogu Osm Włoszczowa, który jest idealny do tego typu wypieków.
Sernik wyszedł po upieczeniu delikatny, wilgotny i na pewno nie należy do serników leciutkich jak puszek.
To typowy tradycyjny sernik, w którym czuć dobrą jakość twarogu.
Sernik w połączeniu z ciastem kruchym jest nieziemski.
Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki polecam wierzch dodatkowo polać odrobiną kajmaku i obsypać lekko prażonymi płatkami migdałowymi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK PIERNIKOWY
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO PIERNIKOWE
- 350 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 180 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 700 g twarogu Osm Włoszczowa
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 40 g roztopionego masła
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
DODATKOWO
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki można lekko posmarować olejem lub roztopionym masłem).
Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem oraz kakao. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedna część formujemy w wałeczek i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 – 3 godziny.
Drugą częścią wylepiamy dno formy i wyrównujemy. Chłodzimy przez 30 minut w lodówce, następnie przed pieczeniem nakłuwamy wszędzie widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przekładamy do miseczki, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy jajka, śmietankę, roztopione masło oraz budyń w proszku. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wierzch obsypujemy zamrożonym ciastem startym na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 60 – 70 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Na 30 minut przed podaniem wyciągamy z lodówki i oprószamy cukrem pudrem.
Wpis sponsorowany
Brakuje trochę informacji jaka powinna być opcja pieczenia: góra/dół czy termoobieg. Przy opcji góra/dół sernik niestety pęka 😞