Znajdź swój przepis

Sernik piernikowy

18 grudnia, 2024

Sernik piernikowy na kruchym cieście kakaowym z pierniczkowym akcentem i kremowym sernikiem. Idealny deser na świąteczny stół.

Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej i przechowywać maksymalnie do dwóch dni w lodówce.

Ciasto jest bardzo proste z korzennym smakiem i akcentem kakaowym. Cudownie otula sernik i podczas pieczenia tworzy świąteczny aromat w całym domu.

Sernik przygotowałam na idealnym i kremowym twarogu Osm Włoszczowa, który jest idealny do tego typu wypieków.

Sernik wyszedł po upieczeniu delikatny, wilgotny i na pewno nie należy do serników leciutkich jak puszek.

REKLAMA:

To typowy tradycyjny sernik, w którym czuć dobrą jakość twarogu.

Sernik w połączeniu z ciastem kruchym jest nieziemski.

Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki polecam wierzch dodatkowo polać odrobiną kajmaku i obsypać lekko prażonymi płatkami migdałowymi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK KRÓLEWSKI

MIODOWNIK CZEKOLADOWY

MIĘKKIE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

REKLAMA:
sernik

SERNIK PIERNIKOWY

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO PIERNIKOWE

  • 350 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 700 g twarogu Osm Włoszczowa
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 40 g roztopionego masła
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku

DODATKOWO

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki można lekko posmarować olejem lub roztopionym masłem).

Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem oraz kakao. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedna część formujemy w wałeczek i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 – 3 godziny.
Drugą częścią wylepiamy dno formy i wyrównujemy. Chłodzimy przez 30 minut w lodówce, następnie przed pieczeniem nakłuwamy wszędzie widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przekładamy do miseczki, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy jajka, śmietankę, roztopione masło oraz budyń w proszku. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wierzch obsypujemy zamrożonym ciastem startym na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 60 – 70 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Na 30 minut przed podaniem wyciągamy z lodówki i oprószamy cukrem pudrem.

Wpis sponsorowany

sernik
sernik
sernik

Dołącz do dyskusji

  1. Brakuje trochę informacji jaka powinna być opcja pieczenia: góra/dół czy termoobieg. Przy opcji góra/dół sernik niestety pęka 😞

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij