Znajdź swój przepis

Sernik pistacjowy bez pieczenia

4 czerwca, 2025

Sernik pistacjowy bez pieczenia na spodzie z herbatników. Lekki jak chmurka sernik na zimno, delikatny i mocno pistacjowy.

Spód możesz wykonać z herbatników kakaowych, maślanych lub ciasteczek oreo. Jeśli lubisz możesz wykonać wersję z ciastem kruchym.

Warstwa pistacjowa jest kremowa, delikatna jak puszek i z mocno wyczuwalnymi pistacjami.

Wierzch udekorowałam posiekanymi pistacjami, bezami i truskawkami. Świetnie sprawdzi się również polewa z białek czekolady lub kremu pistacjowego.

Cudowny, przepyszny i doskonały na letni deser.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

MINI SERNICZKI NA ZIMNO

SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA

sernik pistacjowy na zimno

SERNIK PISTACJOWY BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

SPÓD CIASTECZKOWY

REKLAMA:
  • 150 g herbatników kakaowych lub kruchych ciasteczek czekoladowych
  • 60 g roztopionego masła

MASA PISTACJOWA

  • 500 g twarogu np. z wiaderka
  • 100 g serka mascarpone
  • 250 g kremu pistacjowego np. słodzonego
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DEKORACJA

  • mini beziki
  • posiekane drobno pistacje
  • truskawki lub maliny

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy roztopionym masłem lub olejem.

Herbatniki rozdrabniamy np. w malakserze na tzw. piasek. Wlewamy roztopione masło i dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy na spód formy, wyrównujemy i dosyć mocno dociskamy do dna. Na czas przygotowania sernika można włożyć do lodówki.

Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Twaróg miksujemy razem z serkiem mascarpone, kremem pistacjowym i przesianym cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy do masy pistacjowej. Na koniec na niskich obrotach miksera powoli wlewamy żelatynę. Masę wykładamy na spód z herbatników.

Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany posiekanymi pistacjami, pokruszonymi bezikami oraz owocami.

sernik pistacjowy na zimno
sernik pistacjowy
sernik pistacjowy na zimno

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij