Sernik pistacjowy bez pieczenia na spodzie z herbatników. Lekki jak chmurka sernik na zimno, delikatny i mocno pistacjowy.
Spód możesz wykonać z herbatników kakaowych, maślanych lub ciasteczek oreo. Jeśli lubisz możesz wykonać wersję z ciastem kruchym.
Warstwa pistacjowa jest kremowa, delikatna jak puszek i z mocno wyczuwalnymi pistacjami.
Wierzch udekorowałam posiekanymi pistacjami, bezami i truskawkami. Świetnie sprawdzi się również polewa z białek czekolady lub kremu pistacjowego.
Cudowny, przepyszny i doskonały na letni deser.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA

SERNIK PISTACJOWY BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
SPÓD CIASTECZKOWY
- 150 g herbatników kakaowych lub kruchych ciasteczek czekoladowych
- 60 g roztopionego masła
MASA PISTACJOWA
- 500 g twarogu np. z wiaderka
- 100 g serka mascarpone
- 250 g kremu pistacjowego np. słodzonego
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DEKORACJA
- mini beziki
- posiekane drobno pistacje
- truskawki lub maliny
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy roztopionym masłem lub olejem.
Herbatniki rozdrabniamy np. w malakserze na tzw. piasek. Wlewamy roztopione masło i dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy na spód formy, wyrównujemy i dosyć mocno dociskamy do dna. Na czas przygotowania sernika można włożyć do lodówki.
Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Twaróg miksujemy razem z serkiem mascarpone, kremem pistacjowym i przesianym cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy do masy pistacjowej. Na koniec na niskich obrotach miksera powoli wlewamy żelatynę. Masę wykładamy na spód z herbatników.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany posiekanymi pistacjami, pokruszonymi bezikami oraz owocami.


