Sernik snickers na zimno to połączenie pysznego i lekkiego deseru z popularnymi batonikami. Leciutka i kremowa konsystencja sernika w połączeniu z karmelem i czekoladą oraz herbatnikami.
Spód deseru możesz przygotować z herbatników, ciasteczek zbożowych lub użyć ciasteczek z kremem czekoladowym.
Twaróg w połączeniu z serkiem mascarpone i puszystą ubitą śmietanką jest leciutki, kremowy i przepyszny. Do środka dodałam kawałki batonika, które po całej nowy w lodówce lekko się rozpuszczają. Podczas krojenia wydobywa się karmel.
Wierzch to połączenie czekolady, śmietanki i orzeszków, która podkręca smak sernika. Prosty, cudowny sernik, który zachwyci fanów czekolady i snickersa.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELEM
SERNIK SNICKERS NA ZIMNO
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 3 x 50 g batonik Snickers
- 500 g twarogu zmielonego np. z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 180 g herbatników maślanych lub kakaowych
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka kakao lub 30 g roztopionej czekolady (opcjonalnie)
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/4 szklanki zmielonych orzeszków ziemnych lub masła orzechowego
DODATKOWO
- 1 batonik Snickers do dekoracji
- 3 – 4 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach ok. 24 średnicy wykładamy na dnie papierem do pieczenia (posmarowałam masłem również boki formy i wyłożyłam papierem).
Herbatniki dokładnie mielimy na tzw. piasek, następnie dodajemy roztopione masło oraz kakao (czekoladę) i jeszcze chwilkę rozdrabniamy do połączenia składników. Wykładamy równomiernie na spód i nieco na boki formy. Na czas przygotowania masy wkładamy formę do lodówki.
Batoniki snickers kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Twaróg miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Przesiewamy cukier puder i miksujemy do połączenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do twarogu delikatnie mieszając łyżką. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wrzucamy batoniki i łyżką mieszamy masę. Całość wykładamy do formy i wyrównujemy. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wrzucamy zmielone orzeszki i razem łączymy. Polewę po lekkim wystudzeniu wykładamy na wierzch sernika. Dekorujemy kawałkami batonika i orzechami.
Dzień dobry,
czy mogę użyć mascarpone o smaku karmelowym?
Tak :)