Znajdź swój przepis

Sernik snickers na zimno

4 września, 2024

Sernik snickers na zimno to połączenie pysznego i lekkiego deseru z popularnymi batonikami. Leciutka i kremowa konsystencja sernika w połączeniu z karmelem i czekoladą oraz herbatnikami.

Spód deseru możesz przygotować z herbatników, ciasteczek zbożowych lub użyć ciasteczek z kremem czekoladowym.

Twaróg w połączeniu z serkiem mascarpone i puszystą ubitą śmietanką jest leciutki, kremowy i przepyszny. Do środka dodałam kawałki batonika, które po całej nowy w lodówce lekko się rozpuszczają. Podczas krojenia wydobywa się karmel.

Wierzch to połączenie czekolady, śmietanki i orzeszków, która podkręca smak sernika. Prosty, cudowny sernik, który zachwyci fanów czekolady i snickersa.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

MURZYNEK Z JOGURTEM

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELEM

CIASTO PAWEŁEK

sernik snickers

SERNIK SNICKERS NA ZIMNO

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA

  • 3 x 50 g batonik Snickers
  • 500 g twarogu zmielonego np. z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SPÓD Z HERBATNIKÓW

REKLAMA:
  • 180 g herbatników maślanych lub kakaowych
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka kakao lub 30 g roztopionej czekolady (opcjonalnie)

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/4 szklanki zmielonych orzeszków ziemnych lub masła orzechowego

DODATKOWO

  • 1 batonik Snickers do dekoracji
  • 3 – 4 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach ok. 24 średnicy wykładamy na dnie papierem do pieczenia (posmarowałam masłem również boki formy i wyłożyłam papierem).

Herbatniki dokładnie mielimy na tzw. piasek, następnie dodajemy roztopione masło oraz kakao (czekoladę) i jeszcze chwilkę rozdrabniamy do połączenia składników. Wykładamy równomiernie na spód i nieco na boki formy. Na czas przygotowania masy wkładamy formę do lodówki.

Batoniki snickers kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Twaróg miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Przesiewamy cukier puder i miksujemy do połączenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do twarogu delikatnie mieszając łyżką. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wrzucamy batoniki i łyżką mieszamy masę. Całość wykładamy do formy i wyrównujemy. Wkładamy na całą noc do lodówki.

Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wrzucamy zmielone orzeszki i razem łączymy. Polewę po lekkim wystudzeniu wykładamy na wierzch sernika. Dekorujemy kawałkami batonika i orzechami.

sernik snickers
sernik snickers
sernik snickers

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry,
    czy mogę użyć mascarpone o smaku karmelowym?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij