Znajdź swój przepis

Sernik świąteczny

17 grudnia, 2021

Sernik świąteczny na kruchym spodzie z ciasteczek korzennych oraz leciutki i puszysty sernik na mleku w proszku. Całość oblana lukrem i obsypana dużą ilością bakalii i orzechów.

Sernik świąteczny jest niesamowicie pyszny w smaku. Spód z ciasteczek korzennych fajnie współgra z masą serową i nadaje świątecznego klimatu. Sernik jest leciutki jak chmurka, delikatny i wilgotny.

Sernik możesz oblać polewą czekoladową, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

sernik

SERNIK ŚWIĄTECZNY

SKŁADNIKI:

SPÓD KORZENNY

  • 180 g ciasteczek korzennych
  • 60 g roztopionego masła

MASA SEROWA

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 600 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki natomiast można lekko posmarować olejem rzepakowym. Ciasteczka mielimy razem z roztopionym masłem. Wykładamy na dno formy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Wszystkie składniki na masę serową powinny być o temperaturze pokojowej. Żółtka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy po łyżce twaróg i powoli wlewamy olej, mleko oraz dodajemy przesiane mleko w proszku oraz proszek budyniowy. Białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszając. Wykładamy na spód i pieczemy w temp. 160ºC przez około 1-1,5 godziny, aż skórka będzie zarumieniona i sernik ścięty z wierzchu. Sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Następnie wystudzony wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przesiany cukier puder mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Dekorujemy bakaliami i orzechami.

sernik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Polecam. Piekłam już parę razy ale jutro chyba debiut – sernik Cielaczek z I love bake.

  2. Mam pytanie. Po ubiciu żółtek na puszystą masę dalej miksujemy dodając twaróg, olej, mleko … czy mieszamy ręcznie?

    1. aneta Autor says:

      Dalej miksujemy na niskich obrotach :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x