Sernik tiramisu na zimno bez pieczenia. Przepyszny deser, szybki w przygotowaniu i wyrazisty w smaku. Inspirowany włoskim tiramisu. Niezbyt słodki, kawowy z nutą kakao.
Sernik wykonujemy na dobrym jakościowo twarogu z wiaderka. Musi być dobrze zmielony i niezbyt ciężki. Masa z żółtek nada mu trochę lekkości i puszystości. Napar z kawy wykonałam w proporcjach: 1/2 szklanki gorącej wody i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Do naparu można dodać 1 łyżeczkę cukru.
Krem śmietankowy na bazie mascarpone i kremówki jest gęsty i fajnie współgra z masą serową. Jest słodki, kremowy i nie wymaga stosowania żelatyny. Po schłodzeniu jeszcze bardziej gęstnieje.
Sernik tiramisu na zimno jest idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Przepięknie wygląda po przekrojeniu i trzyma kształt. Doskonały na szybki deser bez pieczenia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tiramisu.
SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka
- 4 duże żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki mocnej kawy, zimnej
- 2 łyżki kakao
Formę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z solą i cukrem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i układamy miseczkę nad gotującą się wodą. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i masa będzie jasna i gęsta. Zmielony twaróg o temp. pokojowej delikatnie łączymy za pomocą miksera z masą żółtkową. Następnie wlewamy kawę oraz stopniowo żelatynę.
Biszkopty lekko moczymy w naparze kawy i układamy na dnie tortownicy. Wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki, aż lekko stężeje.
Na tężejącym kremie układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Lekko je wciskamy w masę. Kremówkę i mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec miksujemy z przesianym cukrem pudrem i wykładamy na biszkopty. Gotowy sernik chłodzimy przez kilka godzin. Podajemy oprószone kakao.
Witam,czy można zrobić ten deser na większą blaszkę prostokątną tylko jak przeliczyć składniki bo kilogram sera to chyba wystarczy pozdrawiam
Jaki wymiar blaszki? :)
Właśnie też się zasnatwiam nad tym „Jaki ser z wiadarka najlepszy Pani poleca?” szkoda, ze brak odpowiedzi na komentarze powyższe
wedlug mnie najlepszy z piatnicy :)
Dziękuję :) wypróbuje
A gdzie amaretto ? ????
a można dodać alkohol ? :)
Ale to super wygląda :) Warto zrobić do samego wyglądu, a co dopiero do smaku :) I to taki efekt bez pieczenia. Kolejny przepis do wypróbowania :) Mam tylko jedno pytanie: Jaki ser z wiadarka najlepszy Pani poleca? :) Pozdrawiam