Sernik tiramisu na zimno bez pieczenia. Przepyszny deser, szybki w przygotowaniu i wyrazisty w smaku. Inspirowany włoskim tiramisu. Niezbyt słodki, kawowy z nutą kakao.
Sernik wykonujemy na dobrym jakościowo twarogu z wiaderka. Musi być dobrze zmielony i niezbyt ciężki. Masa z żółtek nada mu trochę lekkości i puszystości. Napar z kawy wykonałam w proporcjach: 1/2 szklanki gorącej wody i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Do naparu można dodać 1 łyżeczkę cukru.
Krem śmietankowy na bazie mascarpone i kremówki jest gęsty i fajnie współgra z masą serową. Jest słodki, kremowy i nie wymaga stosowania żelatyny. Po schłodzeniu jeszcze bardziej gęstnieje.
Sernik tiramisu na zimno jest idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Przepięknie wygląda po przekrojeniu i trzyma kształt. Doskonały na szybki deser bez pieczenia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tiramisu.
SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka
- 4 duże żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki mocnej kawy, zimnej
- 2 łyżki kakao
Formę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z solą i cukrem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i układamy miseczkę nad gotującą się wodą. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i masa będzie jasna i gęsta. Zmielony twaróg o temp. pokojowej delikatnie łączymy za pomocą miksera z masą żółtkową. Następnie wlewamy kawę oraz stopniowo żelatynę.
Biszkopty lekko moczymy w naparze kawy i układamy na dnie tortownicy. Wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki, aż lekko stężeje.
Na tężejącym kremie układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Lekko je wciskamy w masę. Kremówkę i mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec miksujemy z przesianym cukrem pudrem i wykładamy na biszkopty. Gotowy sernik chłodzimy przez kilka godzin. Podajemy oprószone kakao.
Właśnie też się zasnatwiam nad tym „Jaki ser z wiadarka najlepszy Pani poleca?” szkoda, ze brak odpowiedzi na komentarze powyższe
wedlug mnie najlepszy z piatnicy :)
Dziękuję :) wypróbuje
A gdzie amaretto ? ????
a można dodać alkohol ? :)
Ale to super wygląda :) Warto zrobić do samego wyglądu, a co dopiero do smaku :) I to taki efekt bez pieczenia. Kolejny przepis do wypróbowania :) Mam tylko jedno pytanie: Jaki ser z wiadarka najlepszy Pani poleca? :) Pozdrawiam