Znajdź swój przepis

Sernik z białą czekoladą i karmelem

30 sierpnia, 2024

Sernik z białą czekoladą i karmelem to deser, który zachwyci każdego. Cudowny i lekki deser, który zachwyci każdego.

Spód możesz wykonać z herbatników, ciasteczek owsianych lub wcześniej wyłożyć ciasto kruche i lekko podpiec.

Sernik jest lekki, niesamowicie kremowy i słodki. Pieczenie z dodatkiem pary wodnej sprawia, że wyrasta równy i nie pęka.

Wierzch sernika oblewamy domowej roboty słonym karmelem, który obłędnie smakuje i sprawia, że smak deseru jest po prostu doskonały.

Idealny na przeróżne okazje od świąt po imprezy i spotkania rodzinne.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO PAWEŁEK

CIASTO ZE ŚLIWKAMI NA OLEJU

PUSZYSTY SERNIK Z WIADERKA

sernik z białą czekoladą

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELEM

SKŁADNIKI:

SPÓD

REKLAMA:
  • 160 g herbatników maślanych lub kruchych ciasteczek
  • 50 g roztopionego masła

MASA SEROWA

  • 700 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku

SŁONY KARMEL

DODATKOWO

  • 3 – 4 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE:

Okrągłą formę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki lub ciasteczka dokładnie mielimy na tzw. piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na dno formy, równomiernie rozprowadzamy lekko zahaczając o boki formy i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy serowej do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.

Do zmielonego twarogu dodajemy wszystkie składniki łącznie ze śmietanką rozpuszczoną z białą czekoladą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wykładamy masę na herbatniki. Na dnie piekarnika układamy naczynie do połowy wypełnione wrzącą wodą. Wyżej wstawiamy formę z ciastem (najlepiej na ruszt, aby para mogła swobodnie przechodzić). Pieczemy w temp. 160ºC góra – dół przez ok. 55 – 60 minut. Po tym czasie jeśli wierzch sernika jest lekko ścięty zostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Następnie wyjmujemy i wkładamy na całą noc do lodówki.

Słony karmel przygotowujemy zgodnie z przepisem i oblewamy wierzch sernika. Dekorujemy zmielonymi orzeszkami.

sernik z białą czekoladą i karmelem
sernik z białą czekoladą
sernik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij