Sernik z białą czekoladą i karmelem to deser, który zachwyci każdego. Cudowny i lekki deser, który zachwyci każdego.
Spód możesz wykonać z herbatników, ciasteczek owsianych lub wcześniej wyłożyć ciasto kruche i lekko podpiec.
Sernik jest lekki, niesamowicie kremowy i słodki. Pieczenie z dodatkiem pary wodnej sprawia, że wyrasta równy i nie pęka.
Wierzch sernika oblewamy domowej roboty słonym karmelem, który obłędnie smakuje i sprawia, że smak deseru jest po prostu doskonały.
Idealny na przeróżne okazje od świąt po imprezy i spotkania rodzinne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELEM
SKŁADNIKI:
SPÓD
- 160 g herbatników maślanych lub kruchych ciasteczek
- 50 g roztopionego masła
MASA SEROWA
- 700 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 200 g białej czekolady
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
SŁONY KARMEL
- składniki TUTAJ
DODATKOWO
- 3 – 4 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
Okrągłą formę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki lub ciasteczka dokładnie mielimy na tzw. piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na dno formy, równomiernie rozprowadzamy lekko zahaczając o boki formy i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy serowej do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Do zmielonego twarogu dodajemy wszystkie składniki łącznie ze śmietanką rozpuszczoną z białą czekoladą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wykładamy masę na herbatniki. Na dnie piekarnika układamy naczynie do połowy wypełnione wrzącą wodą. Wyżej wstawiamy formę z ciastem (najlepiej na ruszt, aby para mogła swobodnie przechodzić). Pieczemy w temp. 160ºC góra – dół przez ok. 55 – 60 minut. Po tym czasie jeśli wierzch sernika jest lekko ścięty zostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Następnie wyjmujemy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Słony karmel przygotowujemy zgodnie z przepisem i oblewamy wierzch sernika. Dekorujemy zmielonymi orzeszkami.