Znajdź swój przepis

Sernik z borówkami i kruszonką

21 lipca, 2025

Sernik z borówkami i kruszonką to przepyszny przepis na letni deser z owocami. Wierzch można oblać białą czekoladą lub podawać z gałką lodów.

Spód to błyskawiczna w przygotowaniu kruszonka, która jest słodka i świetnie pasuje do borówek i sernika.

Masa serowa jest leciutka, delikatna i nieco kremowa.

Borówkowa warstwa świetnie komponuje się ze słodkim ciastem i jest mocno wyrazistym akcentem sernika.

Sernik doskonale smakuje oprószony cukrem pudrem, oblany białą czekoladą lub nieco podgrzany z gałką lodów waniliowych.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI

CIASTO Z BORÓWKAMI I MASCARPONE

sernik z borówkami

SERNIK Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

KRUSZONKA

REKLAMA:
  • 230 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 zimne żółtka
  • 115 g zimnego masła
  • szczypta soli

MASA SERNIKOWA

  • 800 g twarogu np. z wiaderka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO

  • ok. 300 – 400 g borówek + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę okrągłą o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki można lekko posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, kaszką manną lub papierem do pieczenia.

Borówki mieszamy z mąką ziemniaczaną lub proszkiem budyniowym i odstawiamy na bok.

Mąkę mieszamy razem z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy żółtka oraz kawałki zimnego masła i rozdrabniamy palcami lub w malakserze na kruszonkę. Połowę wykładamy na spód, lekko dociskamy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut.

Wszystkie składniki na masę sernikową powinny być w temp. pokojowej.

W między czasie twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, budyniem oraz śmietanką.

Borówki wykładamy na podpieczony spód, wylewamy masę serową i obsypujemy wierzch kruszonką.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.

sernik z borówkami
sernik z borówkami
sernik z borówkami

Dołącz do dyskusji

  1. Michalina says:

    Przepyszne i przepiękne ciasto🤩 czy można je zamrozić? 🤔

    1. Dziękuję, ja bym jednak nie zamrażała :)

  2. Ghjakawa says:

    Jak pieczemy? Góra dół czy z termoobiegiem? ☺️

    1. Góra – dół:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij