Sernik z budyniem z przepisu, który zawsze się udaje. Kremowy, delikatny i lekki serniczek na spodzie z herbatników.
Twaróg na sernik powinien być półtłusty lub tłusty dwukrotnie lub trzykrotnie zmielony.
Jeśli potrzebujesz użyć gotowego twarogu z wiaderka, użyj dobrej jakości np. z Piątnicy.
Sernik pieczemy w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym gorącą wodą. Para wodna, która będzie unosiła się podczas pieczenia sprawi, że sernik będzie równomiernie upieczony i nie pęknie.
Pieczony sernik w ten sposób nie opada po upieczeniu.
Spód pod sernik możesz wykonać z herbatników, kruchych ciasteczek np. owsianych lub digestive. Możesz również przygotować warstwę z ciasta kruchego, które wcześniej warto lekko podpiec.
Sernik z tego przepisu jest idealny. Konsystencja lekko kremowa, delikatna a zarazem niezbyt puszysta.
Doskonały przepis na przeróżne okazje od świąt po imprezy i urodziny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK Z BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
SPÓD CIASTECZKOWY
- 160 g herbatników maślanych
- 40 g roztopionego masła
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego o temp. pokojowej
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 220 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 x 40 g budyń waniliowy (w proszku)
- skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
- szczypta soli
DODATKOWO
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze na tzw. piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na dno formy, wyrównujemy i lekko dociskamy.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce twaróg. Dalej dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, startą skórkę z cytryny, wlewamy śmietankę oraz przesiany proszek budyniowy.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki. Wykładamy na spód z ciasteczek i wyrównujemy.
Na dolny ruszt piekarnika układamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wrzącą wodą. Na środkowy poziom wkładamy formę z sernikiem. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż sernik będzie lekko zarumieniony i ścięty na środku. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z gorącą wodą i dalej sernik studzimy w zamkniętym piekarniku. Ostudzony wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
ZOBACZ: INNE PRZEPISY NA SERNIKI



A czy można by było na wierzch ułożyć delicje i dać galaretkę czy lepiej polewa ? :)
Można dać galaretkę :)