Znajdź swój przepis

Sernik z budyniem

23 października, 2024

Sernik z budyniem z przepisu, który zawsze się udaje. Kremowy, delikatny i lekki serniczek na spodzie z herbatników.

Twaróg na sernik powinien być półtłusty lub tłusty dwukrotnie lub trzykrotnie zmielony.

Jeśli potrzebujesz użyć gotowego twarogu z wiaderka, użyj dobrej jakości np. z Piątnicy.

Sernik pieczemy w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym gorącą wodą. Para wodna, która będzie unosiła się podczas pieczenia sprawi, że sernik będzie równomiernie upieczony i nie pęknie.

Pieczony sernik w ten sposób nie opada po upieczeniu.

REKLAMA:

Spód pod sernik możesz wykonać z herbatników, kruchych ciasteczek np. owsianych lub digestive. Możesz również przygotować warstwę z ciasta kruchego, które wcześniej warto lekko podpiec.

Sernik z tego przepisu jest idealny. Konsystencja lekko kremowa, delikatna a zarazem niezbyt puszysta.

Doskonały przepis na przeróżne okazje od świąt po imprezy i urodziny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

MURZYNEK KRÓLEWSKI

REKLAMA:
sernik

SERNIK Z BUDYNIEM

SKŁADNIKI:

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 160 g herbatników maślanych
  • 40 g roztopionego masła

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego o temp. pokojowej
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 x 40 g budyń waniliowy (w proszku)
  • skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze na tzw. piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na dno formy, wyrównujemy i lekko dociskamy.

Miękkie masło przez chwilkę miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce twaróg. Dalej dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, startą skórkę z cytryny, wlewamy śmietankę oraz przesiany proszek budyniowy.

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki. Wykładamy na spód z ciasteczek i wyrównujemy.

Na dolny ruszt piekarnika układamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wrzącą wodą. Na środkowy poziom wkładamy formę z sernikiem. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż sernik będzie lekko zarumieniony i ścięty na środku. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z gorącą wodą i dalej sernik studzimy w zamkniętym piekarniku. Ostudzony wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

ZOBACZ: INNE PRZEPISY NA SERNIKI

sernik budyniowy
sernik
sernik budyniowy

Dołącz do dyskusji

  1. A czy można by było na wierzch ułożyć delicje i dać galaretkę czy lepiej polewa ? :)

    1. Można dać galaretkę :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij