Sernik z kwaśnej śmietany bez sera to to jedno z pyszniejszych ciast na przeróżne okazje. Puszysty, lekki na kruchym cieście z kakao.
Sernik jest przepyszny i lekki jak chmurka. Przygotujesz go w kilka minut.
Spód to kruche ciasto z dodatkiem kakao, które podkreśla smak warstwy śmietankowej.
Przepis będzie idealny na święta, urodziny lub imprezy rodzinne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO KAKAOWE
- 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 6 żółtek
- szczypta soli
WARSTWA Z KWAŚNEJ ŚMIETANY
- 6 białek o temp. pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 kubeczki kwaśnej śmietany 18% po ok. 400 g
- 2 x budyń śmietankowy po 40 g
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia
Mąkę przesiewamy z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Drugą natomiast wykładamy na spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przed pieczeniem całe nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 15 minut.
Składniki na warstwę śmietankową powinny być w temp. pokojowej.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dalej dodajemy po łyżce kwaśną śmietanę, przesiany budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy starte na tarte o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem.



Czy zamiast śmietany może być jogurt grecki?
Tak, jedynie jogurt ma mniej tłuszczu :)
Witam serdecznie, w gramach ile gramów powinno być cukru
Cukru ok. 280 – 290 g
Dzień dobry, czy jeśli zrobię ciasto na samych herbatnikach bez górnej warstwy to sernik się ładnie upiecze?
Nigdy tak nie piekłam, ale powinno być ok :)
Proszę o informację jakiej śmietany używamy do przepisu : 12% , 18% , 30 czy 36%
Może być 12 lub 18% :)
Witam serdecznie, ta śmietana to może być 18%?
Tak :)