Znajdź swój przepis

Sernik z kwaśnej śmietany bez sera

9 maja, 2025

Sernik z kwaśnej śmietany bez sera to to jedno z pyszniejszych ciast na przeróżne okazje. Puszysty, lekki na kruchym cieście z kakao.

Sernik jest przepyszny i lekki jak chmurka. Przygotujesz go w kilka minut.

Spód to kruche ciasto z dodatkiem kakao, które podkreśla smak warstwy śmietankowej.

Przepis będzie idealny na święta, urodziny lub imprezy rodzinne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

PUSZYSTY SERNIK Z BUDYNIEM

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

CIASTO EKLER

sernik na kwaśnej śmietanie

SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO KAKAOWE

  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 6 żółtek
  • szczypta soli

WARSTWA Z KWAŚNEJ ŚMIETANY

REKLAMA:
  • 6 białek o temp. pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kubeczki kwaśnej śmietany 18% po ok. 400 g
  • 2 x budyń śmietankowy po 40 g
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia

Mąkę przesiewamy z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Drugą natomiast wykładamy na spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przed pieczeniem całe nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 15 minut.
Składniki na warstwę śmietankową powinny być w temp. pokojowej.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dalej dodajemy po łyżce kwaśną śmietanę, przesiany budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy starte na tarte o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

sernik bez sera
sernik na kwaśnej śmietanie
sernik na kwaśnej śmietanie

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast śmietany może być jogurt grecki?

    1. Tak, jedynie jogurt ma mniej tłuszczu :)

  2. Witam serdecznie, w gramach ile gramów powinno być cukru

    1. Cukru ok. 280 – 290 g

  3. Dzień dobry, czy jeśli zrobię ciasto na samych herbatnikach bez górnej warstwy to sernik się ładnie upiecze?

    1. Nigdy tak nie piekłam, ale powinno być ok :)

  4. Proszę o informację jakiej śmietany używamy do przepisu : 12% , 18% , 30 czy 36%

    1. Może być 12 lub 18% :)

  5. Witam serdecznie, ta śmietana to może być 18%?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij