Sernik z malinami na kruchym spodzie z lekką bezą i chrupiącym wierzchem z ciasta. Sernik jest bardzo delikatny w smaku, lekki i słodki. Do tego typu sernika możemy dać dobry jakościowo ser z wiaderka lub zmielić samodzielnie twaróg półtłusty.
Dodatek malin do sernika sprawia, że nie jest mdły i ma ciekawszy smak. Wszystkie warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają, a dodatek bezy sprawia, że sernik jest słodszy.
Sernik z malinami dobry jest po całonocnym chłodzeniu w lodówce jak i zaraz po upieczeniu jeszcze lekko ciepły. Można do niego zaserwować sos np. malinowy.
Uwaga: po upieczeniu nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika. Zostaw go na 2 -3 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby nie opadł.
Sernik z malinami to wspaniały, lekki deser na lato. Jeśli lubisz serniki delikatne, a nie ciężkie i „ceglaste” ten sernik jest dla ciebie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.
SERNIK Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu półtłustego, mielonego (może być z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe, (proszek)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:
- ok. 250 g malin
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia,
cukrem
pudrem
na
stolnicę.Dodajemy
pokrojone
na
kawałeczki
zimne
masło
i
szybko
siekamy.
Następnie
dodajemy,
sól
i
żółtka.
Szybko
zagniatamy
ciasto.
Dzielimy
je
na
dwie
części
i
każdą
owijamy
folią
spożywczą.
Wkładamy
na
min.
2
godz
do
zamrażarki.
Ciasto
również
można
zrobić
w
malakserze,
wystarczy
wszystkie
składniki
włożyć
i
rozdrobnić.
Następnie
wyrobić
i
gotowe.
Masę
serową
miksujemy
na
małych
obrotach
razem
z
cukrem,
jajkami,
przesianym
proszkiem
budyniowym.
Na
koniec
wlewamy
olej
i
ponownie
miksujemy.
Białka
miksujemy
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
powoli
wsypujemy
cukry
i
miksujemy
przez
ok.
3
min.
Wlewamy
sok
z
cytryny
i
ponownie
chwilę
miksujemy.
Formę
o
wym.
24×24
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jedną
część
zamrożonego
ciasta
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Równomiernie
rozprowadzamy
na
dnie
formy
i
dociskamy.
Podpiekamy
w
temp.
180
C
przez
10
min.
Następnie
wylewamy
masę
serową.
Układamy
maliny
i
wykładamy
pianę
z
białek,
delikatnie
ją
wyrównując.
Na
wierzch
ścieramy
drugą
część
zamrożonego
ciasta.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
1
godz
do
zarumienienia
się
wierzchu.
Jeśli
ciasto
będzie
za
mocno
brązowego
wystarczy
na
wierzchu
położyć
folię
aluminiową
i
dopiekać
do
końca.
Komentarze
Sernik wyszedł fantastyczny, choć maliny były mrożone. Gorąco polecam ????