Sernik z malinami na kruchym spodzie z lekką bezą i chrupiącym wierzchem z ciasta. Sernik jest bardzo delikatny w smaku, lekki i słodki. Do tego typu sernika możemy dać dobry jakościowo ser z wiaderka lub zmielić samodzielnie twaróg półtłusty.
Dodatek malin do sernika sprawia, że nie jest mdły i ma ciekawszy smak. Wszystkie warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają, a dodatek bezy sprawia, że sernik jest słodszy.
Sernik z malinami dobry jest po całonocnym chłodzeniu w lodówce jak i zaraz po upieczeniu jeszcze lekko ciepły. Można do niego zaserwować sos np. malinowy.
Uwaga: po upieczeniu nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika. Zostaw go na 2 -3 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby nie opadł.
Sernik z malinami to wspaniały, lekki deser na lato. Jeśli lubisz serniki delikatne, a nie ciężkie i „ceglaste” ten sernik jest dla ciebie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.
SERNIK Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu półtłustego, mielonego (może być z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe, (proszek)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:
- ok. 250 g malin
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę.Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy, sól i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą. Wkładamy na min. 2 godz do zamrażarki. Ciasto również można zrobić w malakserze, wystarczy wszystkie składniki włożyć i rozdrobnić. Następnie wyrobić i gotowe.
Masę serową miksujemy na małych obrotach razem z cukrem, jajkami, przesianym proszkiem budyniowym. Na koniec wlewamy olej i ponownie miksujemy.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukry i miksujemy przez ok. 3 min. Wlewamy sok z cytryny i ponownie chwilę miksujemy.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie rozprowadzamy na dnie formy i dociskamy. Podpiekamy w temp. 180 C przez 10 min. Następnie wylewamy masę serową. Układamy maliny i wykładamy pianę z białek, delikatnie ją wyrównując. Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temp. 180 C przez 1 godz do zarumienienia się wierzchu. Jeśli ciasto będzie za mocno brązowego wystarczy na wierzchu położyć folię aluminiową i dopiekać do końca.
![sernik z malinami](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2015/07/sernik-z-malinami-5.jpg)
Jakieś propozycje na pozostałe 200g sera? Pozdrawiam
Sernik wyszedł fantastyczny, choć maliny były mrożone. Gorąco polecam ????
Czy maliny mogą być mrożone?
tak :)
Po zobaczeniu tego zdjęcia nie mogłam się oprzeć i upiekłam. W te upały schłodzony w lodówce smakował wyśmienicie. Atutem jego jest to, że nie jest bardzo słodki Emotikon smile U mnie „rozszedł” się w mgnieniu oka. W przyszłym tygodniu upiekę go znów póki są maliny.
Bardzo delikatnie wygląda, taki sernikowa chmurka :)
a czy ktoś może robił podobne ciasto z borówkami? bo nie wiem czy zaryzykować :D
Piekłam ten sernik z borówkami wyszło pyszne:)
o kurka wodna, co za ciacho! znakomicie wygląda :)