Sernik z malinami i mascarpone na zimno na herbatnikach z galaretką i lekką masą sernikową. Prosty przepis na pyszny letni serniczek.
Warstwę na spód można wykonać z herbatników maślanych, kakaowych lub ciasteczek zbożowych. Połączone z nutellą dają słodziutki i chrupiący efekt.
Warstwa serowa jest delikatna, kremowa i szybka w przygotowaniu. Wierzch z malin zatopionych w galaretce świetnie przełamuje smak sernika.
Jeden z pyszniejszych i prostszych przepisów na deser bez pieczenia.
ZOBACZ INNE MOJE PRZEPISY:
CIASTO Z BORÓWKAMI I MASCARPONE
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

SERNIK Z MALINAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI:
WARSTWA MALINOWA
- ok. 250 g malin
- 1 galaretka malinowa
- 500 ml gorącej wody
SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 120 g kakaowych herbatników np. black
- 3 łyżki kremu czekoladowego nutella*
- 30 g roztopionego masła
WARSTWA SEROWA
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 – 6 łyżek cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
*krem czekoladowy można zastąpić 50 g roztopionej czekolady deserowej
Formę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki lekko smarujemy olejem rzepakowym lub masłem (w ten sposób sernik będzie można ładnie wyjąć się z formy).
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.
Herbatniki rozdrabniamy np. w malakserze na tzw. piasek. Dodajemy krem czekoladowy i roztopione masło. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone oraz przesiany cukier puder. Na koniec cały czas miksując dodajemy powoli żelatynę. Masę wykładamy na spód z herbatników. Jeśli sernik jest zbyt płynny wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Maliny układamy na wierzchu sernika i po łyżce wykładamy tężejącą galaretkę. Gotowy sernik wkładamy na noc do lodówki.










Super, pycha
Dziękuję :)