Znajdź swój przepis

Sernik z malinami i mascarpone

18 lipca, 2025

Sernik z malinami i mascarpone na zimno na herbatnikach z galaretką i lekką masą sernikową. Prosty przepis na pyszny letni serniczek.

Warstwę na spód można wykonać z herbatników maślanych, kakaowych lub ciasteczek zbożowych. Połączone z nutellą dają słodziutki i chrupiący efekt.

Warstwa serowa jest delikatna, kremowa i szybka w przygotowaniu. Wierzch z malin zatopionych w galaretce świetnie przełamuje smak sernika.

Jeden z pyszniejszych i prostszych przepisów na deser bez pieczenia.

ZOBACZ INNE MOJE PRZEPISY:

REKLAMA:

CIASTO Z BORÓWKAMI I MASCARPONE

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

sernik z malinami na zimno

SERNIK Z MALINAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI:

WARSTWA MALINOWA

  • ok. 250 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 ml gorącej wody

SPÓD Z HERBATNIKÓW

REKLAMA:
  • 120 g kakaowych herbatników np. black
  • 3 łyżki kremu czekoladowego nutella*
  • 30 g roztopionego masła

WARSTWA SEROWA

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

*krem czekoladowy można zastąpić 50 g roztopionej czekolady deserowej

Formę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki lekko smarujemy olejem rzepakowym lub masłem (w ten sposób sernik będzie można ładnie wyjąć się z formy).

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.

Herbatniki rozdrabniamy np. w malakserze na tzw. piasek. Dodajemy krem czekoladowy i roztopione masło. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone oraz przesiany cukier puder. Na koniec cały czas miksując dodajemy powoli żelatynę. Masę wykładamy na spód z herbatników. Jeśli sernik jest zbyt płynny wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Maliny układamy na wierzchu sernika i po łyżce wykładamy tężejącą galaretkę. Gotowy sernik wkładamy na noc do lodówki.

sernik z malinami na zimno
sernik z malinami na zimno
sernik z malinami

Dołącz do dyskusji

  1. Ciadto z malinami says:

    Super, pycha

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij