Sernik z mango bez pieczenia


Sernik z mango bez pieczenia jest leciutki, delikatny z mocno wyczuwalnym smakiem mango. Spód z herbatników, warstwa serowa z mango, leciutka jak chmurka warstwa śmietankowa oraz wierzch z pulpy mango.

Idealny deser w wiosennych kolorach. Sernik z mango jest puszysty z warstwami, które doskonale się przenikają.

Sernik ma orzeźwiający smak i nie jest mdły. Do dekoracji możesz użyć borówek, jagód lub malin. Przepis będzie doskonałym pomysłem dla fanów mango.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik z mango

SERNIK Z MANGO BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI SPÓD Z HERBATNIKÓW:

  • 180 g herbatników, maślanych
  • 50 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MANGO:

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 2 szklanki pulpy z mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka gorącej wody

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki pulpy z mango
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • niewielka ilość wody do żelatyny

* szklanka o pojemności 250 ml.

Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy olejem (sernik będzie ładnie odstawał po wyjęciu). Herbatniki rozdrabniamy, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy i wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Twaróg miksujemy razem z pulpą mango, sokiem z cytryny, przesianym cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Masę wykładamy na herbatniki.
Galaretkę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wykładamy na warstwę mango i wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Wlewamy do pulpy z mango cały czas mieszając. Wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.

Sernik z mango
Sernik z mango

wydrukuj teraz