Sernik z mango bez pieczenia jest leciutki, delikatny z mocno wyczuwalnym smakiem mango. Spód z herbatników, warstwa serowa z mango, leciutka jak chmurka warstwa śmietankowa oraz wierzch z pulpy mango.
Idealny deser w wiosennych kolorach. Sernik z mango jest puszysty z warstwami, które doskonale się przenikają.
Sernik ma orzeźwiający smak i nie jest mdły. Do dekoracji możesz użyć borówek, jagód lub malin. Przepis będzie doskonałym pomysłem dla fanów mango.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z MANGO BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI SPÓD Z HERBATNIKÓW:
- 180 g herbatników, maślanych
- 50 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MANGO:
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 2 szklanki pulpy z mango
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka gorącej wody
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki pulpy z mango
- 1 łyżeczka żelatyny
- niewielka ilość wody do żelatyny
* szklanka o pojemności 250 ml.
Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy olejem (sernik będzie ładnie odstawał po wyjęciu). Herbatniki rozdrabniamy, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy i wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Twaróg miksujemy razem z pulpą mango, sokiem z cytryny, przesianym cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Masę wykładamy na herbatniki.
Galaretkę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wykładamy na warstwę mango i wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Wlewamy do pulpy z mango cały czas mieszając. Wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Czy z innych owocow niz mango tez wyjdzie sernik? Chciala bym wykorzystac cale wiaderevzki sera i tak mysle ze moze dwa samki uda sie zrobić
tak
Zrobiłam i niestety cześć twarogowa nie ścieła mi się. Zrobiłam wszystko wg przepisu, proporcje, połączenie, konsystencja itp…..buuuu. Myślę, że następnym razem zamiast żelatyny użyje bezbarwnej galaretki rozposzczonej w małej ilości wody. Mimo tej małej wpadki ciasto zjedzone.
Moim zdaniem w przepis wkradł się tzw. czeski bład: „1/4 szklanki gorącej wody” czy tam nie powinno być „zimnej wody”? żelatynę należy rozpuszczać w zimnej wodzie a po napęcznieniu podgrzać ale też nie do tego stopnia by była gorąca.
Pozdrawiam w trakcie przygotowywania tego serniczka.
moetody są dwie
Czym zastąpić cytrynową galaretke? Nie mogę cytrusów
możesz zupełnie pominąć i zwiększyć ilośc śmietanki tak o 200 ml i więcej żelatyny