Sernik z mango bez pieczenia jest leciutki, delikatny z mocno wyczuwalnym smakiem mango. Spód z herbatników, warstwa serowa z mango, leciutka jak chmurka warstwa śmietankowa oraz wierzch z pulpy mango.
Idealny deser w wiosennych kolorach. Sernik z mango jest puszysty z warstwami, które doskonale się przenikają.
Sernik ma orzeźwiający smak i nie jest mdły. Do dekoracji możesz użyć borówek, jagód lub malin. Przepis będzie doskonałym pomysłem dla fanów mango.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z MANGO BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI SPÓD Z HERBATNIKÓW:
- 180 g herbatników, maślanych
- 50 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MANGO:
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 2 szklanki pulpy z mango
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka gorącej wody
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki pulpy z mango
- 1 łyżeczka żelatyny
- niewielka ilość wody do żelatyny
* szklanka o pojemności 250 ml.
Dno
tortownicy
o
średnicy
24-26
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia,
natomiast
boki
smarujemy
olejem
(sernik
będzie
ładnie
odstawał
po
wyjęciu).
Herbatniki
rozdrabniamy,
następnie
dodajemy
roztopione
masło
i
dokładnie
mieszamy.
Wykładamy
na
dno
tortownicy,
dociskamy
i
wkładamy
na
czas
przygotowania
masy
do
lodówki.
Twaróg
miksujemy
razem
z
pulpą
mango,
sokiem
z
cytryny,
przesianym
cukrem
pudrem
oraz
mlekiem
w
proszku.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę
i
dodajemy
do
masy
delikatnie
mieszając.
Niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę
cały
czas
miksując.
Masę
wykładamy
na
herbatniki.
Galaretkę
zalewamy
wodą,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
niewielkim
strumieniem
wlewamy
galaretkę.
Wykładamy
na
warstwę
mango
i
wkładamy
do
lodówki.
Żelatynę
zalewamy
niewielką
ilością
wody,
zostawiamy
do
napęcznienia.
Chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Wlewamy
do
pulpy
z
mango
cały
czas
mieszając.
Wykładamy
na
wierzch
sernika.
Wkładamy
na
minimum
kilka
godzin
do
lodówki.
Komentarze
Smakowo ciasto naprawdę super, ale pomimo stosowania się do przepisu ta dolna warstwa nie tężeje zbyt mocno. Wydaje mi się, że nie zaszkodziłoby dodać z łyżeczkę może dwie więcej żelatyny, a mieć pewność, że dolna warstwa będzie tak samo sztywna jak ta zrobiona na galaretce.
Poza tym, słownictwo w stylu „niewielka ilość” nie przystoi w przepisach, gdzie każde 10ml (w tym wypadku wody) może mieć znaczenie (np. przy tężeniu żelatyny).
Ogółem bardzo podoba mi się Twój blog i na pewno będę czerpać z niego inspiracje.
Pozdrawiam
Czym zastąpić mleko w proszku? Zapomniałam kupić a ciasto muszę zrobić już dziś
Dodałam pierwszy raz 4 łyżeczki żelatyny i sernik pływa więc ściągnęłam i dodałam jeszcze 3 łyżeczki żelatyny. Żelatynę namoczyłam w 4 łyzkach wody i rozmieszalam z pulpą mango po czym dodałam do reszty. Czy jest szansa że mi stężeje ?
Mi wyszło idealnie ❤️❤️❤️
Przepis rewelacja! Sernik jest naprawdę przepyszny !❤️❤️❤️