Sernikowa pianka jogurtowa na herbatnikach. Leciutkie jak chmurka ciasto o puszystej i wilgotnej konsystencji.
Bardzo prosty przepis do przygotowania w kilka minut dla osób, które są początkujące.
Herbatniki można zastąpić podpieczonym wcześniej na lekko złoty kolor ciastem kruchym. Pasują również okrągłe biszkopty.
Pianka jest niesamowicie delikatna, wilgotna i nie przesłodzona z lekką nutką cytryny. Przypomina nieco w smaku suflet.
Świetnie pasuje do niej cytrynowy lukier na wierzch.
Pianka jest doskonała na lekki deser do herbatki.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIKOWA PIANKA JOGURTOWA
SKŁADNIKI:
- 700 g jogurtu greckiego o temp. pokojowej
- 250 g serka Philadelphia lub Twój smak o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy (proszek)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie herbatników maślanych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
Jogurt miksujemy razem z serkiem, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem w proszku, żółtkami, olejem i sokiem z cytryny. Białka miksujemy na sztywną piankę. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dodajemy do masy ubite białka oraz śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę powoli wylewamy na herbatniki.
Na dolnym ruszcie piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wrzącą wodę. Na średnim poziomie układamy formę z ciastem.
Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy naczynie z wodą i dalej studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok. 1 godzinę, następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.



Bardzo smaczny i lekki sernik, robiłam podobny :)
Dziękuję bardzo :)
Czy zamiast serka można użyć twarogu z wiaderka?
Tak :)