Kruche serowe ciasteczka z powidłami i orzechami włoskimi. Przepyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka domowe idealne na deser.
Ciasto możesz wykonać nawet 2-3 dni wcześniej i przechowywać owinięte folią w lodówce. Najlepiej smakują z domowej roboty powidłami śliwkowymi, oprószone posiekanymi orzechami włoskimi i oprószone cukrem pudrem.
Serowe ciasteczka z powidłami będą doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu na Boże Narodzenie lub idealne po prostu do kubka herbaty w jesienne wieczory.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka kruche.
SEROWE CIASTECZKA Z POWIDŁAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 400 g mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 180 g serka kremowego śmietankowego np. philadelphia lub Piątnica
- 1 żółtko, zimne
DODATKOWO:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
i
proszkiem.
Następnie
dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
szybko
siekamy.
Dodajemy
serek
i
żółtko
i
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Wkładamy
na
2
godziny
do
lodówki
lub
całą
noc.
Blat
oprószamy
mąką
i
wałkujemy
ciasto
na
grubość
około
2
mm.
Wycinamy
kwadraty
6×6
cm
i
na
środku
każdego
nakładamy
po
3/4
łyżeczki
powideł.
Dokładnie
zlepiamy
dwa
boki
tworząc
rożek.
Smarujemy
jajkiem
i
oprószamy
orzechami.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15
min
do
zarumienienia
wierzchu.
Oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
Znikają w oka mgnieniu, pychotka
Dzisiaj u mni marmoladą ze słodkich pomarańczy i wiórkami kokosowymi
Czy można do tych ciasteczek użyć serka Mój ulubiony?
Tak jeśli jest gęsty
Ile dni upiecznone mogą leżeć?
2-3 dni
Ciasteczka pyszne, od razu znikły. Zrobię pewnie jeszcze nie raz. Na święta obowiązkowo.