Kruche serowe ciasteczka z powidłami i orzechami włoskimi. Przepyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka domowe idealne na deser.
Ciasto możesz wykonać nawet 2-3 dni wcześniej i przechowywać owinięte folią w lodówce. Najlepiej smakują z domowej roboty powidłami śliwkowymi, oprószone posiekanymi orzechami włoskimi i oprószone cukrem pudrem.
Serowe ciasteczka z powidłami będą doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu na Boże Narodzenie lub idealne po prostu do kubka herbaty w jesienne wieczory.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka kruche.
REKLAMA:
SEROWE CIASTECZKA Z POWIDŁAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 400 g mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 180 g serka kremowego śmietankowego np. philadelphia lub Piątnica
- 1 żółtko, zimne
DODATKOWO:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy. Dodajemy serek i żółtko i zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy na 2 godziny do lodówki lub całą noc.
Blat oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 2 mm. Wycinamy kwadraty 6×6 cm i na środku każdego nakładamy po 3/4 łyżeczki powideł. Dokładnie zlepiamy dwa boki tworząc rożek. Smarujemy jajkiem i oprószamy orzechami. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min do zarumienienia wierzchu. Oprószamy cukrem pudrem.
Znikają w oka mgnieniu, pychotka :)
Dzisiaj u mni marmoladą ze słodkich pomarańczy i wiórkami kokosowymi :)
Czy można do tych ciasteczek użyć serka Mój ulubiony?
Tak jeśli jest gęsty
Ile dni upiecznone mogą leżeć?
2-3 dni :)
Ciasteczka pyszne, od razu znikły. Zrobię pewnie jeszcze nie raz. Na święta obowiązkowo.