Skyrnik – fit sernik z borówkami i polewą z białej czekolady. Niesamowicie lekki, delikatny i puszysty. Idealny dla początkujących.
Skyrnik to nic innego jak zdrowy deser, który wykonujemy na gęstym jogurcie islandzkim.
W smaku przypomina sernik, ale jest o wiele lżejszy i delikatniejszy w smaku.
Doskonały przepis dla osób na diecie, które chcą zjeść deser z niską ilością kalorii i dużą ilością wartościowego białka.
Przepis wzbogaciłam o polewę z białej czekolady, dzięki czemu jest o wiele słodszy.
Natomiast w zdrowszej wersji proponuję polewę z jogurtu naturalnego wymieszanego z miodem lub syropem klonowym.
Skyrnik to moje odkrycie tego roku. Z kilku składników można wyczarować przepyszny, leciutki deser z owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
SKYRNIK – FIT SERNIK Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
- 700 g skyru naturalnego
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 100 g cukru lub erytrolu
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 100 g białej czekolady
- ok. 200 g borówek + kilka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę o śr. około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Skyr przekładamy do miseczki razem z żółtkami, cukrem oraz budyniem. Mieszamy dokładnie trzepaczką do połączenia. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i wierzch obsypujemy borówkami. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 1 godzinę. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oblewamy roztopioną białą czekoladą i dekorujemy borówkami.
Jaka ilość kalorii znajduje się w tej porcji?
Czy można zastąpić białą czekoladę gorzką? Nie przepadam za białą. Na jakiej funkcji pieczenie, gora-dół czy termoobieg?
Tak, można zastąpić można wtedy nieco dosłodzić masę serową :) Pieczemy góra – dół :)