Znajdź swój przepis

Śliwkowiec sypany

14 sierpnia, 2019

Śliwkowiec sypany to wersja bardzo smacznego ciasta, które każdy zna z jabłkami. Niezwykle prosty przepis bez użycia miksera. Mnóstwo owoców, warstwy ciasta i piękny zapach cynamonu.

Śliwkowiec sypany jest równie smaczny jak wersja z jabłkami. W sezonie na śliwki ten przepis będzie doskonałym sposobem jeśli macie nadmiar tych owoców.

Ciasto jest wilgotne, słodkie i cynamonowe z chrupiącą skórką na górze. Uwielbiam je lekko podgrzane z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Śliwkowiec sypany to przepis dla osób, które mają małe doświadczenie w pieczeniu.

Wystarczy suche składniki wymieszać i podzielić na warstwy naprzemiennie z owocami. Minimum pracy, a ciasto jest przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

śliwkowiec sypany

ŚLIWKOWIEC SYPANY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 szklanki kaszki manny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 230 g masła, zamrożonego

Mąkę, kaszkę, cukry i proszek przesiewamy do miseczki. Następnie dzielimy na trzy części. Śliwki bez pestek kroimy na plasterki i oprószamy cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej formy. Wysypujemy jedną część na dno formy i wykładamy połowę śliwek. Następnie druga część sypkich składników, śliwki i ponownie sypkie składniki. Na wierzch ścieramy zamrożone masło. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz, aż do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

śliwkowiec sypany śliwkowiec sypany śliwkowiec sypany

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jaką pojemność ma szklanka? Ewentualnie jaką gramaturę użyć do przepisu?

  2. Całość masła na koniec? Czy na przemian jak w szarlotce?

    1. Całość na górę :)

  3. Pyszne ciasto, robię już któryś raz w tym sezonie. Szybkie, proste i do tego z kaszą manną. Idealnie wilgotne i maślane.

  4. A czy można zrobić z zamrożonych śliwek? Obtoczyć je wtedy trochę w mące?

    1. aneta Autor says:

      Mozna z zamrożonych i warto lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej :)

  5. Do ciasta nie potrzeba jajek?

    1. aneta Autor says:

      nie :)

  6. Czy mozna uzyc powidel zamiast sliwek? :)

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Ciasto pyszne,szybko się robi,polecam

  8. Robię to ciasto już trzeci raz. Jest genialne. Dla nas lepsze od sypanej szarlotki. Bardzo dziękuję za ten przepis i wszystkie inne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x