Znajdź swój przepis

Smaczne desery z kaszą

28 lipca, 2023

Zdrowe słodycze to nie tylko moda, ale przede wszystkim najlepszy wybór dla osób, które chcą zadbać o siebie i swoją rodzinę. Najlepiej przygotować je własnoręcznie, ponieważ wtedy wiadomo dokładnie, z jakich składników zostały zrobione. Kasze są skarbnicą cennych substancji odżywczych i doskonale sprawdzają się w deserach. Wypróbuj nasze przepisy, aby przekonać się, że zdrowe słodycze są równie smaczne co tradycyjne.

Dlaczego warto wybierać desery z kaszą?

Kasze obfitują w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Stanowią doskonałe źródło energii. Dlatego powinny być spożywane regularnie przez każdego człowieka. Nie wszyscy je lubią, ale w postaci słodyczy ich smak jest neutralizowany i często trudno w ogóle wyczuć, że zostały użyte. W różnego rodzaju deserach najczęściej wykorzystuje się kaszę mannę i jaglaną.

Kasza manna powstaje w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Jest sypka, drobnoziarnista i wyróżnia się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Stanowi jeden z pierwszych produktów podawanych niemowlakom. Można ją gotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Kasza manna zawiera nieduże ilości białka oraz błonnika,  ale za to stanowi dobre źródło fosforu, miedzi i żelaza. Ze względu na to, że jest produktem lekkostrawnym, poleca się ją osobom ze schorzeniami układu pokarmowego. Może być podawana w przypadku chorób wątroby i przewodów żółciowych, wrzodów, stanów zapalnych żołądka oraz jelit. Pomaga w problemach trawiennych oraz po przebytych operacjach. Można ją wykorzystać do przygotowania znakomitego musu lub budyniu, ale też kremów do ciast i nadzień do babeczek, muffinek oraz drożdżówek.

Kasza jaglana zalicza się do najzdrowszych kasz. Ze względu na bogate wartości odżywcze powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, a także witamin z grupy B, żelaza oraz miedzi. Zaletą kaszy jaglanej jest jej lekkostrawność. Mogą ją jeść osoby uczulone na gluten, ponieważ go nie zawiera. Charakteryzuje się działaniem zasadotwórczym, dzięki czemu przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Stanowi doskonałe źródło krzemionki, która odgrywa istotną rolę w mineralizacji kości. Chroni je przed odwapnieniem. Wpływa korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci. Kasza jaglana dostarcza również witaminę E, czyli witaminę młodości, oraz lecytynę wpływającą korzystnie na pamięć i koncentrację.

Jak widać, kasze mają świetne właściwości zdrowotne, ale też doskonale komponują się z różnymi składnikami deserów. Oto przepisy, które sprawią, że polubisz słodkości z kaszą.

Jagielnik z owocami – bezglutenowa wersja sernika

Jagielnik to właściwie zmodyfikowana wersja sernika, z której chętnie korzystają osoby będące na diecie wegańskiej. Przedstawiamy przepis na jagielnik z galaretką z owocami: https://uwielbiam.pl/przepis/bezglutenowy-owocowy-jagielnik-z-mrozonymi-owocami. Mogą po niego sięgnąć również osoby unikające glutenu. Czekoladowy spód sprawia, że nabiera wyrazistego smaku, ale intrygujący i pyszny akcent stanowi również masa jaglana z kokosową nutą. Aby usunąć lekką goryczkę kaszy jaglanej, podpraż ją na sucho na patelni, a następnie wypłucz kilkakrotnie na sicie do momentu, gdy woda stanie się czysta. Następnie wsyp ją do garnka i zalej mlekiem roślinnym. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie mleko i lekko zmięknie. Z kaszy przygotujesz masę budyniową. Resztę warstw przygotuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi w recepturze.

Ciasto miodowo-orzechowe z kaszą manną

Miód i orzechy to połączenie, któremu trudno się oprzeć, a gdy dodać do tego jeszcze czekoladę, to już niezapomniane doznania. Sprawdź przepis: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-miodowo-orzechowe. Warstwa masy z kaszy manny sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i rozpływa się w ustach. Zacznij od jej przygotowania, ponieważ wymaga przestudzenia. Najpierw podgrzej mleko wraz z kaszą i cukrem. Mieszaj cały czas, aby masa się nie przypaliła. Gdy zgęstnieje, pozostaw do ostudzenia i zajmij się resztą ciasta.

Post sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x