Śmietankowe ciasteczka z cukrem i wórkami


Kruche ciasteczka śmietankowe z cukrem i wiórkami kokosowymi. Prosty przepis na ciasteczka, które można długo przechowywać.

Ciasteczka są przepyszne, kruche i delikatne. Wierzch można oprószyć cukrem, wiórkami lub orzechami.

Śmietankowe ciasteczka będą idealne do upieczenia razem z dziećmi.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka.

Śmietankowe ciasteczka

ŚMIETANKOWE CIASTECZKA Z CUKREM I WIÓRKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 3 blaszki ciasteczek

  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko, zimne
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej

DODATKOWO:

  • cukier kryształ do obsypania
  • wiórki kokosowe do obsypania

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Jedną rozwałkowujemy, natomiast resztę chowamy do lodówki. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy foremkami, smarujemy pozostałym białkiem i oprószamy cukrem lub wiórkami. Pieczemy w temp. 175 C przez około 15 min. do zarumienienia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Śmietankowe ciasteczka

wydrukuj teraz