Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Śmietankowe ciasto czekoladowe

Październik 7, 2021 , 66379 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Śmietankowe ciasto czekoladowe z dodatkiem kwaśnej śmietany i kawy. Przepyszne, wilgotne i proste ciasto bez użycia miksera.

Ciasto czekoladowe jest niesamowicie lekkie i wilgotne zarazem. Mocno czekoladowe z dużą ilością kakao oraz polewą na bazie gorzkiej czekolady.

Śmietankowe ciasto czekoladowe będzie idealne dla fanów prostych wypieków i czekoladowych ciast. Przechowywane przez kilka dni nie traci zbyt dużo ze swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowe

ŚMIETANKOWE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 70 g kakao
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 szklanka gorącego naparu z kawy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, kakao i cynamonem. Jajka mieszamy razem z cukrem, śmietaną, olejem i wanilią. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorącą kawę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto (będzie dosyć płynne). Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. PO upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 15 minut do stężenia.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Komentarze

  • Odpowiedz Magia Październik 11, 2021 at 09:15

    Wypróbowałam przepis, jest fantastyczny. Polewa dopełnia całości.
    Zniknęło w jeden dzień.
    Bardzo dziękuję!

  • Odpowiedz ANETA Październik 9, 2021 at 18:21

    Z ilu lyżeczek kawy ma być zrobiony napar, i jaka to ma być kawa?

    • Odpowiedz aneta Październik 13, 2021 at 18:22

      Ja robiłam z dwóch łyżeczek kawy :)

  • Odpowiedz Sonia Październik 8, 2021 at 19:33

    Czy można użyć mąki migdałowej lub kokosowej?

    • Odpowiedz aneta Październik 13, 2021 at 18:22

      Niestety nie piekłam na takiej nigdy.

  • Odpowiedz Magdalena Październik 8, 2021 at 11:11

    Ciasto jest przepyszne. Upiekłam już wiele w moim życie, ale to mnie wyjątkowo urzekło. Super prosty, szybki i ciekawy przepis. Idealne to kawki.

  • Odpowiedz Cudowne ciasto Październik 8, 2021 at 08:51

    A czy mozna zrobic bez tego naparu z kawy?

    • Odpowiedz aneta Październik 8, 2021 at 14:09

      Nie :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz