Sos pieczarkowy


Najlepszy przepis na sos pieczarkowy, który będzie idealny do makaronu, placków ziemniaczanych lub mięsa. Prosty, szybki i pyszny sos do wykonania w kilka minut.

Sos pieczarkowy możesz wykonać również na kwaśnej śmietanie 18%, wtedy będzie miał bardziej intensywny i wyrazisty smak.

Sos jest idealny do pieczeni, schabu, makaronu, placków ziemniaczanych lub kotletów. Uwielbiam go podawać do kotletów mielonych z piekarnika.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

sos-pieczarkowy

SOS PIECZARKOWY

SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanka śmietanki 18% do sosów lub 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki dokładnie myjemy (możemy obrać) i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem przez ok. 5 minut. Następnie wrzucamy pieczarki i dalej podsmażamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, aż do odparowania wody i lekkiego zarumienienia pieczarek. Następnie wlewamy śmietankę i przyprawiamy, gotujemy przez ok. 5 minut. Na koniec wrzucamy koperek i mieszamy.

sos-pieczarkowy

wydrukuj teraz