Znajdź swój przepis

Stefanka na herbatnikach

2 grudnia, 2020

Stefanka na herbatnikach przełożona masą grysikową, powidłami oraz bitą śmietaną. Lekkie, kremowe ciasto z pysznymi warstwami.

Ciasto jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. Idealne do przygotowania na szybko.

Stefanka na herbatnikach jest równie pyszna jak tradycyjna. U mnie w tym przepisie użyłam dżemu z czarnego bzu, ale lepsze będą powidła śliwkowe. Herbatniki z czasem miękną pod wpływem kremu i dają się ładnie pokroić.

Krem grysikowy jest przepyszny, maślany i kremowy. Do tego leciutka jak chmurka bita śmietana oraz dla kontrastu oprószona kakao.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Stefanka

STEFANKA NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY:

  • 800 ml mleka
  • 6 łyżek kaszki manny
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników maślanych, duże
  • 1 duży słoik powideł śliwkowych lub z czarnego bzu
  • 2-3 łyżki kakao do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Układamy na dnie herbatniki i smarujemy 1/3 powideł. Mleko razem z cukrami i solą podgrzewamy do zagotowania. Następnie dodajemy kaszkę i gotujemy cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie po łyżce dodajemy masę z kaszki. Połowę kremu wykładamy na powidła, przykrywamy herbatnikami. Następnie powtarzamy: powidła, krem herbatniki i powidła.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na powidła. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.

Stefanka Stefanka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A można czymś zastąpić masło,czy raczej musi być masło?

    1. Musi być masło do kremu :)

  2. Czy tego maslo nie za dużo?

  3. Co można użyć zamiast powideł śliwkowych i czarnego bzu?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale lepszy byłby powidła :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x