Znajdź swój przepis

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego

20 grudnia, 2017

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym oraz mielonymi orzechami laskowymi. Przepyszne, chrupiące ciasto o pięknym kształcie. Idealny deser w święta i przede wszystkim szybki.

Poniżej znajdziesz zdjęcia z wykonania choinki, aby było Ci łatwiej ją wykonać.

Świąteczna choinka to nie tylko przepyszny pomysł na deser, ale także fajny sposób na spędzenie czasu z dziećmi.

Zamiast kremu czekoladowego możesz zamiennie użyć np. masy makowej, powideł śliwkowych lub innego ulubionego przez Ciebie kremu. Nadzienie nie może być zbyt rzadkie, aby nie wypłynęło podczas pieczenia.

Świąteczna choinka to super smaczny przysmak, który od razu polecam wykonać w kilku sztukach. Odrywanie boków ciasta jest uzależniające i po chwili stwierdzasz, że nie ma już połowy choinki.

TUTAJ znajdziesz przepis na drożdżową gwiazdę z nutellą.

choinka z ciasta francuskiego

ŚWIĄTECZNA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

SKŁADNIKI:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 40 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

W każdym płacie ciasta francuskiego wykrawamy podobny kształt choinki. Jeden płat smarujemy kremem czekoladowym i oprószamy orzeszkami. Przykrywamy drugim płatem i boki ciasta nacinamy (zostawiając środek). Zwijamy każdy bok 1-2 razy. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy ciasto. Z pozostałego ciasta wykrawamy jedną dużą gwiazdę i kilka małych. Dużą układamy na wierzchu choinki i możemy obok ułożyć małe. Pieczemy w temp. 210 C przez około 15-18 min, aż do zarumienienia.

choinka z ciasta francuskiego choinka z ciasta francuskiego choinka z ciasta francuskiego

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dziena za przepis D Mega dobre
    Polecam

  2. Wedelka K. says:

    I u mnie dziś taka choinka :) Eleganckie, niebanalne i pyszne ciasto, prawda? :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x