Świąteczny tort bezowy w kształcie wieńca, który pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole. Tort jest niezwykle słodki z mocnym akcentem żurawiny i granatu. Do tego zielona mięta i mamy przepiękny deser.
Tort bezowy możesz wykonać w dwóch etapach. Na początku pieczesz bezę i możesz ja przechowywać 1 dzień owiniętą szczelnie folią spożywczą. Beza nie może mieć kontaktu z wilgotnym powietrzem ponieważ zacznie być miękka i gumowata. Krem wykonujesz drugiego dnia tuż przed podaniem.
Kształt wieńca bezowego jest bardzo prosty do uzyskania. Rysujesz okrąg na papierze do pieczenia. Łyżką wykładasz kleksy na narysowanej linii. Stworzy się przepiękny kształt, który podczas pieczenia jeszcze urośnie.
Świąteczny tort bezowy jest przepiękny i równie smaczny. Na pewno zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Ozdobiony kolorami, które nawiązują do świąt. Wewnątrz beza jest mięciutka i piankowa, natomiast wewnątrz tworzy chrupiącą skorupkę. Całość jest mocno słodka, ale nie jest mdła dzięki dodaniu żurawiny i granatu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek, temp. pokojowa
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 granat
- ok. 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 2-3 łyzki wiórków kokosowych
- listki mięty do dekoracji
* żelatynę możesz zastąpić serkiem mascarpone (200 g)
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie cały czas miksując wsypujemy powoli cukier (masa powinna być gęsta i sztywna). Zmniejszamy obroty miksera do średnich i wlewamy sok oraz dodajemy przesianą mąkę. Chwilę miksujemy do połączenia. Na papierze do pieczeni rysujemy okrąg o śr. 24 cm. Na linię wykładamy łyżką duży kleks z białek. Wykonujemy w ten sposób cały okrąg. Następnie za pomocą łyżki wykonujemy na środku każdego kleksa lekkie wgłębienie, aby później wykładać krem. Rozgrzewamy piekarnik do 150 C i wkładamy bezę, następnie zmniejszamy do 120 C i pieczemy przez około 1,5 godz, aż będzie chrupiącą na zewnątrz.
Po upieczeniu bezy nie wyjmujemy, najlepiej zostawić do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Cały czas miksujemy, aż do połączenia składników.
Na każdą część bezy wykładamy troszkę wiórków kokosowych oraz krem. Dekorujemy żurawiną obtoczoną w cukrze, granatem oraz listkami mięty. Tort należy kroić ostrym nożem, lekko przecinając spód, aby oddzielić od papieru do pieczenia.
Jak ja dawno bezy nie jadłam :) szczególnie w takim ładnym wydaniu :)