Świąteczny tort bezowy w kształcie wieńca, który pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole. Tort jest niezwykle słodki z mocnym akcentem żurawiny i granatu. Do tego zielona mięta i mamy przepiękny deser.
Tort bezowy możesz wykonać w dwóch etapach. Na początku pieczesz bezę i możesz ja przechowywać 1 dzień owiniętą szczelnie folią spożywczą. Beza nie może mieć kontaktu z wilgotnym powietrzem ponieważ zacznie być miękka i gumowata. Krem wykonujesz drugiego dnia tuż przed podaniem.
Kształt wieńca bezowego jest bardzo prosty do uzyskania. Rysujesz okrąg na papierze do pieczenia. Łyżką wykładasz kleksy na narysowanej linii. Stworzy się przepiękny kształt, który podczas pieczenia jeszcze urośnie.
Świąteczny tort bezowy jest przepiękny i równie smaczny. Na pewno zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Ozdobiony kolorami, które nawiązują do świąt. Wewnątrz beza jest mięciutka i piankowa, natomiast wewnątrz tworzy chrupiącą skorupkę. Całość jest mocno słodka, ale nie jest mdła dzięki dodaniu żurawiny i granatu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek, temp. pokojowa
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 granat
- ok. 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 2-3 łyzki wiórków kokosowych
- listki mięty do dekoracji
* żelatynę możesz zastąpić serkiem mascarpone (200 g)
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Następnie
cały
czas
miksując
wsypujemy
powoli
cukier
(masa
powinna
być
gęsta
i
sztywna).
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
średnich
i
wlewamy
sok
oraz
dodajemy
przesianą
mąkę.
Chwilę
miksujemy
do
połączenia.
Na
papierze
do
pieczeni
rysujemy
okrąg
o
śr.
24
cm.
Na
linię
wykładamy
łyżką
duży
kleks
z
białek.
Wykonujemy
w
ten
sposób
cały
okrąg.
Następnie
za
pomocą
łyżki
wykonujemy
na
środku
każdego
kleksa
lekkie
wgłębienie,
aby
później
wykładać
krem.
Rozgrzewamy
piekarnik
do
150
C
i
wkładamy
bezę,
następnie
zmniejszamy
do
120
C
i
pieczemy
przez
około
1,5
godz,
aż
będzie
chrupiącą
na
zewnątrz.
Po
upieczeniu
bezy
nie
wyjmujemy,
najlepiej
zostawić
do
całkowitego
wystudzenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Cały
czas
miksujemy,
aż
do
połączenia
składników.
Na
każdą
część
bezy
wykładamy
troszkę
wiórków
kokosowych
oraz
krem.
Dekorujemy
żurawiną
obtoczoną
w
cukrze,
granatem
oraz
listkami
mięty.
Tort
należy
kroić
ostrym
nożem,
lekko
przecinając
spód,
aby
oddzielić
od
papieru
do
pieczenia.
Komentarze
Jak ja dawno bezy nie jadłam
szczególnie w takim ładnym wydaniu