Znajdź swój przepis

Szarlotka bezglutenowa

1 września, 2020

Szarlotka bezglutenowa na mące kukurydzianej z odrobiną mąki ziemniaczanej. Pyszna, krucha i zarazem delikatna z jabłkami i cynamonem.

Ciasto jest bardzo proste i można je wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Jabłka do szarlotki najlepiej użyć lekko kwaśnych. Można je lekko poddusić, ale nie jest to koniecznie.

Szarlotka bezglutenowa to przepis idealny dla osób, które wykluczyły z diety gluten. Pyszna, krucha z dużą ilością jabłek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

Szarlotka bezglutenowa

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła, zimnego
  • 1 jajko, zimne
  • 1 żółtko, zimne
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1,5 kg jabłek (lekko kwaśnych)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub kaszki kukurydzianej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i jajko, dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na dno i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie oprószamy spód bułką lub kaszką i dodajemy jabłka, ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy przez około 50 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Szarlotka bezglutenowa Szarlotka bezglutenowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czym zastąpić bułkę lub kaszkę, niestety są produktami glutenowymi.

    1. aneta Autor says:

      możesz spróbować płatków jaglanych :)

    2. Bułka tartą bezglutenowa jest dostępna w każdym większym sklepie;)

  2. Ciasto jest pyszne, ale bardzo, bardzo kruche. Chyba należy dodać więcej masła/żółtek albo śmietany 18 żeby było bardziej zwarte :)

  3. Bardzo fajny przepis. Szarlotka pyszna. Dodalam 3 żółtka i 1 jajko. Z pozostałych białek ubiłam pianę z cukrem waniliowym i pół szklanki cukru, którą wyłożyłam na jabłka. Nie dodawałam kaszki kukurydzianej, bo miałam mocno rozgotowane jabłka. Ciasto sie kruszy, ale przecież to ma być kruche ciasto ????. Jest pyszne!

  4. Robilam dokladnie wedlug przepisu, Ciiasto wyszlo bardzo kruche, nie zwarte, nawet po kilku dniach kruszy sie na proszek, co moglo pojsc nie tak?

    1. Niestety mąki bezglutenowe takie są i ciasta robione z nich bardziej się kruszą

  5. Czy można zastąpić cukier puder innym, zdrowszym zamiennikiem np.ksylitolem czy erytrolem ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Fajna propozycja, tylko jest jedno „ale”, a właściwie dwa. I kaszą manna i bułka tarta są źródłem glutenu więc tak nie do końca bezglutenowe jest to ciasto.

    1. aneta Autor says:

      można pominąć lub użyć bułki tartej bezglutenowej :)

    2. W sprzedaży jest bułka tarta bezglutenowa

  7. Witam!
    Tytuł bezgkutwnowa zobowiązuje. W przepisie jest bułka tarta lub kasz manna a one zwierają gluten. Radzę zmienic na kaszę kukurydzianą. Wtedy będzie przepis będzie bezglutenowy.

    1. Można kupić bułkę tarta bezglutenowa, ja takiej używam.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x