Znajdź swój przepis

Szarlotka na kruchym cieście z lukrem

1 września, 2014

Wrzesień powitamy szarlotką. Taką na kruchym cieście z lekko cytrynowym lukrem. W końcu trafiłam na przepis, który zostanie w domu na lata. Szarlotka najlepsza z możliwych, a piekłam już ich trochę. TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z jabłkami.

Mój dom rodzinny nie pachniał szarlotką, choć bardzo bym chciała widzieć mamę krzątająca się w kuchni. Mimo to ciasto kojarzę jako to najbardziej rodzinne, ciepłe z najbardziej aromatycznymi przyprawami. Kiedy czuję z drugiego pokoju jej zapach wiem, że jest gotowa. Jeśli chcecie jeść ją na ciepło to polecam zaraz po upieczeniu, podgrzewana w mikrofali to już zbrodnia. Mi najbardziej smakuje jak już wystygnie.

23 września pierwszy dzień jesieni, a ja już czekam na pierwsze złote liście, wielkie dynie, mgły o poranku, zapach palących się liści na działkach, wysyp szyszek w lesie. Jak na razie na zdjęciach ostatnie letnie popołudnia.

„Sami” pomagała mi w zbieraniu jabłek na szarlotkę.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-1

Ścieramy te kwaśne jabłka … jeszcze tylko pół kilo. Jabłka urodzone w Polsce.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-4

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka, duże
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 1 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 1 łyżeczka cynamonu, płaska
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 -2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 2 łyżki cukru, kryształ

Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sokiem z cytryny oraz cukrem. Na czas wykonywania ciasta kruchego wstawiamy jabłka do lodówki.

W malakserze lub używając miksera z końcówką tzw. hakiem ucieramy przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami, jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki. Następnie dodajemy oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Gotowe ciasto dzielimy. Jedna część większa na spód, a druga mniejsza na wierzch.

Blachę o wym. 23×33 cm smarujemy delikatnie masłem. Wykładamy większą część ciasta na dno formy i boki do ok. 3-4 cm wysokości. Wykładamy jabłka, bez soku, który się wytworzył. Mniejszą część ciasta wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na wym. 23 cm. Delikatnie zdejmując jedną część folii wykładamy ciasto na jabłka, zdejmujemy drugą część. Lekko dociskamy boki ciasta, aby się złączyły. Wierzch oprószamy cukrem kryształem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-55 min do zarumieniania. Jeśli ciasto będzie się za mocno przypiekało, połóż na wiech folię aluminiową.  Po upieczeniu ciasto studzimy. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie płynna konsystencja. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy całe ciasto i zostawiamy do stężenia. Smacznego.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis

Szarlotka to moje ulubione ciasto. Jak myślicie kto zjadł prawie całą blachę?

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-2

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-3

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pojemność szklanki says:

    Dzień dobry w przepisie są 4 szklanki mąki ale proszę o informacja ile szklanka ma pojemności 200 czy 250 ml

  2. aneta Autor says:

    Dokładnie

  3. Uwielbiam ten przepis. Pierwszy raz zrobiłam kilka lat temu i wtedy wydało mi się dziwne połączenie z drożdżami, ale na zdjęciach szarlotka wyglądała tak apetycznie,że postanowiłam spróbować. Teraz nie korzystam z innego przepisu. Moja modyfikacja to trochę więcej jabłek i mniej cukru.

  4. 2 szkl. cukru pudru? Ja do mojej dodaję 4 łyżki, ale chętnie spróbowałabym Twojej, tylko zastanawiam się, o ile można zmniejszyć dodatek cukru.

  5. W jakim celu do ciasta dodane są drożdże i jeszcze proszek do pieczenia?Te drożdże to chyba przez pomyłkę się znalazły……

  6. Składniki są na jaką dużą blaszkę? Wygląda bardzo apetycznie, chyba upiekę

    1. aneta Autor says:

      23 cm :)

  7. Ja szarlotek nie lubię ale dla tej sprzedam dusze jest obłędna. a jak się wprawi to szybko ja się robi. jest MEGA.

  8. właśnie się piecze szarlotka…..jak wyjdzie to się pochwalę:)

  9. Czy można górną warstwę ciasta włożyć do zamrażarki, a potem zetrzeć na dużych oczkach? :)
    Zawsze robię normalnie jak w przepisie, a tak chyba byłoby prościej :)

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

  10. Drożdże dajemy bezpośrednio do mąki ? Nie trzeba robić rozczynu?

    1. Ilovebake says:

      W tym wypadku akurat nie trzeba :)

  11. Chyba jednak się na tę zdecyduję… Taka apetyczna…Aż pachnie… Taką pamiętam z dzieciństwa… Mam pytanie – ile czasu po wyjęciu z pieca będzie można ją zjeść… Bo chyba nie wytrzymam długo…
    Pozdrawiam!

    1. Zaczekaj godzinkę, aż przestygnie i możesz ją jeść na ciepło :)

  12. Dzięki temu przepisowi szarlotka super mi wyszła, jednak jabłek było dla mnie za mało, następnym razem dodam więcej, i nie dałam jabłek tartych tylko krojone, wyszło jeszcze pyszniej :)

    1. Czy te krojone jabłka podsmażana Pani czy takie surowe wyłożyła odrazu na ciasto?

    2. aneta Autor says:

      surowe :)

  13. Upieczona i zapisana w zeszycie jako ulubiona szanownego malzonka. Dziekuje za swietny przepis.

  14. Wczoraj popełniłam moją pierwszą w życiu szarlotkę z Twojego przepisu właśnie,to jest dokładnie to czego szukałam,to jest smak,który pamiętam z dzieciństwa,bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)

  15. Szarlotka rewelacja od teraz to moja ulubione ciasto z jabłkami

    1. Bardzo dziękuję za komentarz :)

  16. To ciasto to rewelacja!Już po raz drugi je robię i znika w jeden dzień :)

    1. Ilovebake says:

      Bardzo się ciesze :) pozdrawiam i Wesołych Świąt

  17. Właśnie się piecze, jednak musiałam dosypać jeszcze sporo mąki, bo niestety ciasto zrobiło mi się bardzo klejące:-)

    1. Ilovebake says:

      Ciasto jest dosyć klejące i ja wykładałam je przez folię, a górę wałkowałam pomiędzy dwa arkusze folii.

  18. „Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-55 min” – mówimy o pieczeniu z TERMOOBIEGIEM czy też bez ?

    1. Ilovebake says:

      bez termoobiegu :) pozdrawiam

  19. Magdalena C. says:

    Pysznie wygląda ta szarlotka :)
    http://www.brulionspadochroniarza.pl

  20. Jaka cudowna. W dodatku z lukrem- moja ulubiona. A piesio- towarzysz wierny z jabłuszek w pysku jest przeuroczy. Zawsze tak pomaga? :)
    Ale mnie naszła ochota na szarlotkę w związku z tym! Mniam. Pozdrawiam serdecznie.
    Zapraszam do mnie na http://www.megly.pl :)
    Powodzenia w blogowaniu :)
    PS: Daj jeden kawałek tej pychotki! :)

    1. czasami za bardzo pomaga i kradnie szczególnie jabłka :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x