Znajdź swój przepis

Szarlotka tradycyjna

12 października, 2021

Szarlotka tradycyjna z dużą ilością jabłek na pysznym kruchym cieście. Kilka składników i proste ciasto z jabłkami gotowe.

Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i schować do lodówki, następnie zamrozić przez 2-3 godziny i dalej postępować zgodnie z przepisem.

Kruche ciasto wykonujemy sprawnie i szybko, aby nie nabrało zbyt dużo ciepła od wyrabiania, ponieważ wtedy może być twarde.

Jabłka do szarlotki najlepiej wybierać lekko kwaśne, wtedy będą ładnie współgrały z ciastem.

Szarlotka tradycyjna to jedno z tych ciast, które warto zapisać w zeszycie i mieć na przeróżne okazje. Zawsze się udaje i jest ponadczasowa.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Szarlotka

SZARLOTKA TRADYCYJNA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300 g masła, zimnego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżki kaszki manny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz zimne masło i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna nieco większa). Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 2-3 godziny.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnuszka i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy cynamon, sok z cytryny, cukier i dusimy, aż będą prawie miękkie (nie rozgotowujemy). Na koniec dodajemy kaszę i mieszamy, zostawiamy do wystudzenia.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wykładamy jabłka na podpieczony spód i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta . Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do zarumienienia.

Szarlotka Szarlotka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Udał się😊jest pyszny.zastosowałam się do porady odnośnie kaszy manny.zakupiłam zwykłą.zapach obłędny a i wygląd nie odstaje od pani wykonania😁.dzięki za przepis.to nie jest pierwsze ciasto,które wybrałam z pani zbiorów.i wszystkie mnie nie zawiodły 🙂

  2. 2 kg jabłek przed obraniem czy już obranych?

    1. Przed obraniem :)

  3. Czy kasza manna do jabłek może być taka błyskawiczna czy mam lepiej kupić taką zwykłą?

    1. Lepiej użyć zwykłej :)

  4. Q gdzie idzie cukier trzcinowy? DO Jablek do gotowania czy na koniec do posypania brak w opisie.

    1. Do jabłek tak jak w przepisie :) Już poprawione :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij