Szarlotka tradycyjna z dużą ilością jabłek na pysznym kruchym cieście. Kilka składników i proste ciasto z jabłkami gotowe.
Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i schować do lodówki, następnie zamrozić przez 2-3 godziny i dalej postępować zgodnie z przepisem.
Kruche ciasto wykonujemy sprawnie i szybko, aby nie nabrało zbyt dużo ciepła od wyrabiania, ponieważ wtedy może być twarde.
Jabłka do szarlotki najlepiej wybierać lekko kwaśne, wtedy będą ładnie współgrały z ciastem.
Szarlotka tradycyjna to jedno z tych ciast, które warto zapisać w zeszycie i mieć na przeróżne okazje. Zawsze się udaje i jest ponadczasowa.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
SZARLOTKA TRADYCYJNA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 300 g masła, zimnego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:
- 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 2 łyżki kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
cukrem
pudrem.
Dodajemy
sól
oraz
zimne
masło
i
szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka
i
zagniatamy,
aż
powstanie
jednolite
ciasto.
Dzielimy
na
dwie
części
(jedna
nieco
większa).
Owijamy
w
folię
i
wkładamy
do
zamrażarki
na
około
2-3
godziny.
W
międzyczasie
obieramy
jabłka
i
kroimy
w
kosteczkę.
Przekładamy
do
garnuszka
i
zalewamy
odrobiną
wody.
Dodajemy
cynamon,
sok
z
cytryny
i
dusimy,
aż
będą
prawie
miękkie
(nie
rozgotowujemy).
Na
koniec
dodajemy
kaszę
i
mieszamy,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Większą
część
ciasta
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Wykładamy
na
dno
formy
i
lekko
dociskamy.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15-20
minut
do
lekkiego
zarumienienia.
Wykładamy
jabłka
na
podpieczony
spód
i
ścieramy
pozostałą
część
zamrożonego
ciasta
.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-45
min.
do
zarumienienia.
Komentarze