Szarlotka tradycyjna z dużą ilością jabłek na pysznym kruchym cieście. Kilka składników i proste ciasto z jabłkami gotowe.
Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i schować do lodówki, następnie zamrozić przez 2-3 godziny i dalej postępować zgodnie z przepisem.
Kruche ciasto wykonujemy sprawnie i szybko, aby nie nabrało zbyt dużo ciepła od wyrabiania, ponieważ wtedy może być twarde.
Jabłka do szarlotki najlepiej wybierać lekko kwaśne, wtedy będą ładnie współgrały z ciastem.
Szarlotka tradycyjna to jedno z tych ciast, które warto zapisać w zeszycie i mieć na przeróżne okazje. Zawsze się udaje i jest ponadczasowa.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
SZARLOTKA TRADYCYJNA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 300 g masła, zimnego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:
- 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 2 łyżki kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz zimne masło i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna nieco większa). Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 2-3 godziny.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnuszka i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy cynamon, sok z cytryny, cukier i dusimy, aż będą prawie miękkie (nie rozgotowujemy). Na koniec dodajemy kaszę i mieszamy, zostawiamy do wystudzenia.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wykładamy jabłka na podpieczony spód i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta . Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do zarumienienia.
Udał się😊jest pyszny.zastosowałam się do porady odnośnie kaszy manny.zakupiłam zwykłą.zapach obłędny a i wygląd nie odstaje od pani wykonania😁.dzięki za przepis.to nie jest pierwsze ciasto,które wybrałam z pani zbiorów.i wszystkie mnie nie zawiodły 🙂
2 kg jabłek przed obraniem czy już obranych?
Przed obraniem :)
Czy kasza manna do jabłek może być taka błyskawiczna czy mam lepiej kupić taką zwykłą?
Lepiej użyć zwykłej :)
Q gdzie idzie cukier trzcinowy? DO Jablek do gotowania czy na koniec do posypania brak w opisie.
Do jabłek tak jak w przepisie :) Już poprawione :)