Szarlotka tradycyjna


Szarlotka tradycyjna z dużą ilością jabłek na pysznym kruchym cieście. Kilka składników i proste ciasto z jabłkami gotowe.

Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i schować do lodówki, następnie zamrozić przez 2-3 godziny i dalej postępować zgodnie z przepisem.

Kruche ciasto wykonujemy sprawnie i szybko, aby nie nabrało zbyt dużo ciepła od wyrabiania, ponieważ wtedy może być twarde.

Jabłka do szarlotki najlepiej wybierać lekko kwaśne, wtedy będą ładnie współgrały z ciastem.

Szarlotka tradycyjna to jedno z tych ciast, które warto zapisać w zeszycie i mieć na przeróżne okazje. Zawsze się udaje i jest ponadczasowa.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Szarlotka

SZARLOTKA TRADYCYJNA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300 g masła, zimnego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżki kaszki manny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz zimne masło i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna nieco większa). Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 2-3 godziny.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnuszka i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy cynamon, sok z cytryny i dusimy, aż będą prawie miękkie (nie rozgotowujemy). Na koniec dodajemy kaszę i mieszamy, zostawiamy do wystudzenia.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wykładamy jabłka na podpieczony spód i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta . Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do zarumienienia.

Szarlotka
Szarlotka

wydrukuj teraz