Szarlotka w 5 minut to szybki i prosty przepis na ciasto z jabłkami. Puszyste, wilgotne z dużą ilością jabłek.
Przepis będzie idealny dla osób początkujących lub szukających szybkiego wypieku w kilka minut.
Ciasto jest mięciutkie ze słodkim ciastem i lekko kwaśnymi jabłkami w środku.
Idealny przepis na ciasto z jabłkami jak z dawnych lat u babci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZARLOTKA W 5 MINUT
SKŁADNIKI:
- 3 średnie jabłka + 2 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g roztopionego masła
- 80 ml mleka o temp. pokojowej
- 320 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy roztopione masło oraz mleko i ponownie mieszamy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników (nie dłużej).
Jabłka wykładamy do formy i zalewamy ciastem. Mieszamy kilka razy ciasto z jabłkami. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia i oprószamy cukrem pudrem.








