Znajdź swój przepis

Szarlotka w 5 minut

5 października, 2025

Szarlotka w 5 minut to szybki i prosty przepis na ciasto z jabłkami. Puszyste, wilgotne z dużą ilością jabłek.

Przepis będzie idealny dla osób początkujących lub szukających szybkiego wypieku w kilka minut.

Ciasto jest mięciutkie ze słodkim ciastem i lekko kwaśnymi jabłkami w środku.

Idealny przepis na ciasto z jabłkami jak z dawnych lat u babci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CYNAMONKI CZEKOLADOWE

SERNIK KRÓLEWSKI Z MASCARPONE

SZARLOTKA Z PIANKĄ MASCARPONE

szarlotka

SZARLOTKA W 5 MINUT

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie jabłka + 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g roztopionego masła
  • 80 ml mleka o temp. pokojowej
  • 320 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

REKLAMA:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy roztopione masło oraz mleko i ponownie mieszamy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników (nie dłużej).

Jabłka wykładamy do formy i zalewamy ciastem. Mieszamy kilka razy ciasto z jabłkami. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia i oprószamy cukrem pudrem.

szarlotka
szarlotka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij