Znajdź swój przepis

Szarlotka z bezą i kruszonką

16 sierpnia, 2024

Szarlotka z bezą i kruszonką to jeden z najpyszniejszych wypieków z jabłkami. Soczysta, lekka i do tego słodziutka pianka bezowa.

Ciasto kruche jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzeba rozwałkowywać, schładzać, a jedynie rozdrobnić na kruszonkę i wyłożyć na dno formy.

Najlepsze jabłka do szarlotki to odmiany lekko kwaśne i dosyć twarde np. szara reneta lub antonówka. Jabłka chwilkę dusimy w rondelku, aby tylko delikatnie je zmiękczyć i połączyć z przyprawami. Wystarczy 5 minut i gotowe.

Pianka z białek jest niesamowicie leciutka jak chmurka, słodka i delikatna. Cudownie pasuje do ciasta kruchego i komponuje się z nadzieniem owocowym.

Ten przepis będzie doskonały na przeróżne okazje od świąt po imprezy lub urodziny.

REKLAMA:

Niezawodny przepis, który zawsze się udaje.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

TARTA PISTACJOWA

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

szarlotka z bezą

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

WARSTWA JABŁKOWA

  • 1,5 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku

KRUCHE CIASTO

  • 450 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
  • szczypta soli

BEZA

  • 5 białek (rozmiar L), temp pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko odsączamy z nadmiaru soku. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, sokiem z cytryny, masłem i cynamonem. Przez ok. 5 minut dusimy na niedużym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy i dokładnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, kawałki zimnego masła oraz żółtka i rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Nieco więcej niż połowę wykładamy na spód formy i dociskamy do dna. W temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut podpiekamy ciasto do lekkiego zarumienienia.

W międzyczasie wykonujemy warstwę bezową. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, bezę oraz na wierzch resztę kruszonki z ciasta. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy na kawałeczki.

szarlotka z bezą
szarlotka z bezą
szarlotka z bezą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij