Szarlotka z galaretką to jeden z pyszniejszych przepisów na ciasto z jabłkami. Galaretka dodana do nadzienia świetnie podbija smak jabłek.
ZOBACZ PRZEPIS NA MOJĄ ULUBIONĄ SZARLOTKĘ NA KRUCHYM CIEŚCIE Z LUKREM.
Ciasto kruche pomiędzy nadzieniem możesz wykonać nawet na 1 – 2 dni przed pieczeniem. Jedną część możesz włożyć do zamrażarki i przed pieczeniem zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Nadzienie jabłkowe jest bardzo proste i pyszne. Galaretka brzoskwiniowa niesamowicie smakuje w połączeniu z lekko kwaśnymi jabłkami.
Całość jest przepyszna, lekka a nadzienie idealne.
ZOBACZ WIĘCEJ MOICH PRZEPISÓW Z JABŁKAMI.
SZARLOTKA Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 400 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g zimnego masła
- 2 zimne jajka (rozmiar L)
- 1 zimne żółtko (rozmiar L)
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
- 2 x galaretka brzoskwiniowa w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do miseczki. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta. Następnie dodajemy jajka, żółtko oraz sól i zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do rondelka, wlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 – 20 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia odkryć, aby nadmiar soku mógł odparować. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Do gorących jabłek dodajemy cynamon oraz galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki, natomiast drugą na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na kształt formy. Układamy na dnie i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut. Następnie na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe. Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, które układamy na jabłkach. Pieczemy dalej w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż do zarumienienia wierzchu ciasta.
Galaretka po wystudzeniu się zsiada?
Tak :)
Czy jabłka 2 kg po obraniu czy przed? Czy farsz z jabłek wykładamy na ciasto zaraz z garnka Czy przestudzone? 🤗
Przed obraniem :) Farsz można wykładać od razu lub po wystudzeniu :)
Bardzo pyszna szarlotka. Ta żadna inna. Robiłam różne, ale ta przebiła wszystkie. Dziękuję za przepis 😊
Super :)
Czy można użyć galaretki agrestowej?
Tak :)
Pyszna szarlotka 😍👍 Zbieracz komplementow za kazdym razem 👏👏👏 dziekuje
Super :)