Znajdź swój przepis

Szarlotka z galaretką

10 lutego, 2023

Szarlotka z galaretką to jeden z pyszniejszych przepisów na ciasto z jabłkami. Galaretka dodana do nadzienia świetnie podbija smak jabłek.

ZOBACZ PRZEPIS NA MOJĄ ULUBIONĄ SZARLOTKĘ NA KRUCHYM CIEŚCIE Z LUKREM.

Ciasto kruche pomiędzy nadzieniem możesz wykonać nawet na 1 – 2 dni przed pieczeniem. Jedną część możesz włożyć do zamrażarki i przed pieczeniem zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Nadzienie jabłkowe jest bardzo proste i pyszne. Galaretka brzoskwiniowa niesamowicie smakuje w połączeniu z lekko kwaśnymi jabłkami.

Całość jest przepyszna, lekka a nadzienie idealne.

ZOBACZ WIĘCEJ MOICH PRZEPISÓW Z JABŁKAMI.

szarlotka z galaretką

SZARLOTKA Z GALARETKĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 400 g mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g zimnego masła
  • 2 zimne jajka (rozmiar L)
  • 1 zimne żółtko (rozmiar L)
  • szczypta soli

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
  • 2 x galaretka brzoskwiniowa w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do miseczki. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta. Następnie dodajemy jajka, żółtko oraz sól i zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do rondelka, wlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 – 20 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia odkryć, aby nadmiar soku mógł odparować. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Do gorących jabłek dodajemy cynamon oraz galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki, natomiast drugą na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na kształt formy. Układamy na dnie i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut. Następnie na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe. Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, które układamy na jabłkach. Pieczemy dalej w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż do zarumienienia wierzchu ciasta.

szarlotka z galaretką
szarlotka z galaretką

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo pyszna szarlotka. Ta żadna inna. Robiłam różne, ale ta przebiła wszystkie. Dziękuję za przepis 😊

  2. Czy można użyć galaretki agrestowej?

  3. Pyszna szarlotka 😍👍 Zbieracz komplementow za kazdym razem 👏👏👏 dziekuje

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x