Znajdź swój przepis

Szarlotka z lukrem

25 stycznia, 2025

Szarlotka z lukrem i dużą ilością nadzienia jabłkowego na kruchym cieście. Przepyszna, domowa i szybka w przygotowaniu.

Nadzienie jabłkowe najlepiej przygotować z lekko kwaśnych jabłek.

Dodatek galaretek sprawia, że jabłka są słodkie i tężeją po schodzeniu w lodówce.

Kruche ciasto z odrobiną kwaśnej śmietany jest niesamowicie kruche i delikatne w smaku.

Szarlotka to tradycyjne ciasto, które możesz przygotować na przeróżne okazje od świąt po kawałek pysznego ciasta w niedzielę.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO KAJMAKOWA CHMURKA

CIASTO MORZE CZARNE

CIASTO GARGAMEL

szarlotka z lukrem

SZARLOTKA Z LUKREM

SKŁADNIKI:

NADZIENIE JABŁKOWE

REKLAMA:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 2 x galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa

CIASTO

  • 350 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 zimne żółtka
  • 160 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do rondelka razem z sokiem z cytryny, cynamonem oraz łyżką masła. Dusimy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na dno formy i wyrównujemy. Wkładamy na 30 minut do schłodzenia. Następnie całe nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu. Pozostały kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt formy.

Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy rozwałkowany placek, lekko wycinając wystające boki.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cukier puder przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą, do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Smarujemy wierzch i zostawiamy na ok. 15 minut, następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Lukier można przygotować również przed podaniem ciasta.

szarlotka z lukrem
szarlotka
szarlotka

Dołącz do dyskusji

  1. Wspaniała szarlotka :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij