Szarlotka z sernikową pianką to obłędnie pyszne połączenie kruchego ciasta, jabłek i leciutkiej warstwy sernika.
Szarlotka z tego przepisu jest jedną z najlepszych jeśli chodzi o połączenia smaków. Jeśli lubisz szarlotki i sernik to ta propozycja będzie idealna.
To już kolejny mój pomysł na szarlotkę z pianką poza przepisami:
Jabłka do ciasta najlepiej jeśli będą lekko kwaśne i twarde np. szara reneta lub antonówki.
Możesz je zetrzeć na tarce lub pokroić tak jak u mnie w nieduże kawałki i lekko podprażyć. W szybszej wersji użyj dwóch dużych słoików gotowych jabłek prażonych do szarlotki.
Ciasto kruche warto wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Połowę ciasta na 1 godzinę przed pieczeniem wkładamy do zamrażarki, aby później zetrzeć na tarce.
Warstwa sernikowa jest delikatna, puszysta jak najlepszy serniczek.
Cudownie pasuje do jabłek i według mnie jest o wiele smaczniejsza od klasyki, czyli budyniowej pianki.
Ciasto najlepiej smakuje po całonocnym chłodzeniu w lodówce. Jabłka dobrze stężeją, a sernik będzie stabilniejszy. Kawałki będzie można ładnie pokroić.
Cudowne ciasto na przeróżne okazje od świąt po imprezy i urodziny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
WARSTWA JABŁKOWA
- 2,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
SERNIKOWA PIANKA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 500 g twarogu zmielonego z wiaderka o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- budyń waniliowy w proszku 60 g (bez cukru)
- szczypta soli
DODATKOWO
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą natomiast wylepiamy dno formy, wyrównujemy i nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnuszka razem z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i masłem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec do gorących jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń w proszku i dokładnie mieszamy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce twaróg oraz wlewamy powoli olej. Przesiewamy proszek budyniowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wykładamy warstwę jogurtową i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy na ok. 5 – 10 minut w piekarniku i dopiero lekko uchylamy. Studzimy całkowicie, następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.
ZOBACZ: SZARLOTKI I CIASTA Z JABŁKAMI
Rozluźniać czyli dodać np. jogurtu.
Czy do serka mój ulubiony też mam dodać?
Tak, można dodać odrobinę :)
„Ciasto kruche zrobić lepiej dzień wcześniej ” i surowe przechowywać w lodówce? Rozumiem🙂
Ser moj ulubiony też rozluźniać?
Co to znaczy rozluźniać? :)
Już dawno szukałam przepisu ciasta ze serem i jabłkami żeby fajnie wyszedł i był smaczny. Ten przepis właśnie taki jest! Dziękuję!
Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam
Czy faktycznie 2,5kg jabłek? Upiekłam z 1,5kg bo obierając wydawało mi się za dużo i wyszło podobnej grubości warstwy. Ogólnie przepyszny przepis i ciasto znikło w mgnieniu oka :D Dziękuję <3
Super :)
Może być normalny ser w kostce? Ewentualnie zmiksowany w temomixie?
Tak, ale warto go nieco rozluźnić np. 2 łyżkami jogurtu :)
Czy jabłka kładziemy gorące czy zimne na podopieczny spód?
Lepiej zimne :)
Dzień dobry zamiast twarogu może być serek Tipo Philadelphia . Dziękuję za odpowiedź
Tak, ale warto go jeszcze wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, żeby był bardziej kremowy :)
Czy białka przechowane w lodówce nadadzą się na drugi dzień do masy sernikowej?
Tak, tylko muszą podczas miksowania być w temp. pokojowej :)
Czy zamiast ciasta można użyć herbatników?
Tak :)