Znajdź swój przepis

Szarlotka z sernikową pianką

7 listopada, 2024

Szarlotka z sernikową pianką to obłędnie pyszne połączenie kruchego ciasta, jabłek i leciutkiej warstwy sernika.

Szarlotka z tego przepisu jest jedną z najlepszych jeśli chodzi o połączenia smaków. Jeśli lubisz szarlotki i sernik to ta propozycja będzie idealna.

To już kolejny mój pomysł na szarlotkę z pianką poza przepisami:

SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SZARLOTKA Z JOGURTOWĄ PIANKĄ

REKLAMA:

Jabłka do ciasta najlepiej jeśli będą lekko kwaśne i twarde np. szara reneta lub antonówki.

Możesz je zetrzeć na tarce lub pokroić tak jak u mnie w nieduże kawałki i lekko podprażyć. W szybszej wersji użyj dwóch dużych słoików gotowych jabłek prażonych do szarlotki.

Ciasto kruche warto wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Połowę ciasta na 1 godzinę przed pieczeniem wkładamy do zamrażarki, aby później zetrzeć na tarce.

Warstwa sernikowa jest delikatna, puszysta jak najlepszy serniczek.

Cudownie pasuje do jabłek i według mnie jest o wiele smaczniejsza od klasyki, czyli budyniowej pianki.

Ciasto najlepiej smakuje po całonocnym chłodzeniu w lodówce. Jabłka dobrze stężeją, a sernik będzie stabilniejszy. Kawałki będzie można ładnie pokroić.

Cudowne ciasto na przeróżne okazje od świąt po imprezy i urodziny.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO SUŁTANA

CIASTO PALCE LIZAĆ

SERNIK Z BUDYNIEM

szarlotka

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

WARSTWA JABŁKOWA

  • 2,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku

SERNIKOWA PIANKA

  • 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g twarogu zmielonego z wiaderka o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • budyń waniliowy w proszku 60 g (bez cukru)
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą natomiast wylepiamy dno formy, wyrównujemy i nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnuszka razem z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i masłem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec do gorących jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń w proszku i dokładnie mieszamy.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce twaróg oraz wlewamy powoli olej. Przesiewamy proszek budyniowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wykładamy warstwę jogurtową i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy na ok. 5 – 10 minut w piekarniku i dopiero lekko uchylamy. Studzimy całkowicie, następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.

ZOBACZ: SZARLOTKI I CIASTA Z JABŁKAMI

szarlotka
szarlotka z pianką
szarlotka

Dołącz do dyskusji

  1. Rozluźniać czyli dodać np. jogurtu.
    Czy do serka mój ulubiony też mam dodać?

    1. Tak, można dodać odrobinę :)

  2. „Ciasto kruche zrobić lepiej dzień wcześniej ” i surowe przechowywać w lodówce? Rozumiem🙂
    Ser moj ulubiony też rozluźniać?

    1. Co to znaczy rozluźniać? :)

  3. Już dawno szukałam przepisu ciasta ze serem i jabłkami żeby fajnie wyszedł i był smaczny. Ten przepis właśnie taki jest! Dziękuję!

    1. Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam

  4. Czy faktycznie 2,5kg jabłek? Upiekłam z 1,5kg bo obierając wydawało mi się za dużo i wyszło podobnej grubości warstwy. Ogólnie przepyszny przepis i ciasto znikło w mgnieniu oka :D Dziękuję <3

  5. Może być normalny ser w kostce? Ewentualnie zmiksowany w temomixie?

    1. Tak, ale warto go nieco rozluźnić np. 2 łyżkami jogurtu :)

  6. Czy jabłka kładziemy gorące czy zimne na podopieczny spód?

  7. Szarlotka z sernikową pianką says:

    Dzień dobry zamiast twarogu może być serek Tipo Philadelphia . Dziękuję za odpowiedź

    1. Tak, ale warto go jeszcze wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, żeby był bardziej kremowy :)

  8. Czy białka przechowane w lodówce nadadzą się na drugi dzień do masy sernikowej?

    1. Tak, tylko muszą podczas miksowania być w temp. pokojowej :)

    2. Czy zamiast ciasta można użyć herbatników?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij