Znajdź swój przepis

Szarlotka

16 września, 2022

Szarlotka to kruche ciasto i mnóstwo nadzienia jabłkowego. Przepyszna z gałką lodów, oprószona cukrem pudrem lub polana lekko cytrynowym lukrem.

W sezonie jesiennym szarlotka to doskonały pomysł na szybkie ciasto. Nadzienie jabłkowe można przygotować wcześniej kiedy mamy dużą ilość jabłek i zamrozić. W ten sposób przygotowane nadzienie, może być również doskonałe jako dodatek do placków, muesli lub owsianki.

Klasyczna szarlotka to przede wszystkim kruche ciasto z duszonymi jabłka. Do środka dodałam suszoną żurawinę, którą uwielbiam i wzbogaca smak ciasta, nadając jej lekko kwaśnego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

szarlotka

SZARLOTKA

SKŁADNIKI:

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 2 kg jabłek (lekko kwaśnych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki żurawiny suszonej lub rodzynek
  • 2 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)

KRUCHE CIASTO

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g zimnego masła
  • 3 zimne żółtka (rozmiar L)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minuta, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec dodajemy żurawinę i kaszkę, dokładnie mieszamy.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy cukier waniliowy, sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy, aż będzie jednolite. Gotowe dzielimy na dwie części (z czego jedna nieco większa na spód), a druga mniejsza. Mniejszą wkładamy do zamrażarki, a większą wylepiamy spód formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut, a następnie podpiekamy w temp. 180ºC przez ok. 20 minut. Wykładamy wcześniej przygotowane jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach część ciasta, która była w zamrażarce. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 55 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

szarlotka szarlotka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast rodzynek można dodać posiekane orzechy?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x