Znajdź swój przepis

Szybkie ciastka francuskie z nutellą

15 października, 2012

Przepis bardzo prosty przepis na szybkie ciasta francuskie z nutellą. Do środka, aby urozmaicić smak możemy dodać banana, masło orzechowe lub posiekane orzechy laskowe. Idealne ciastka dla dzieci, które uwielbiają nutellę.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 ciastek

  • płat ciasta francuskiego ( ok. 250g )
  • 6 łyżeczek nutelii

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • łyżka mleka
  • jajko do posmarowania

Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o wym. 10×10 cm. Na róg każdego płatu nakładamy po łyżeczce nutelii. Jajko roztrzepujemy z łyżeczką wody i lekko smarujemy brzegi ciasta. Dociskamy za pomocą widelca i smarujemy wierzch jajkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciastka. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 10 min do złotej skórki. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i polewamy rozpuszczoną czekoladą z łyżką mleka. Ja użyłam woreczka spożywczego odcinając rób i wyciskając tworząc wzorki. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wszystko tak samo zrobilam na świeżo bylo wyśmienite ale później twarde

  2. No mi niestety wyszly bardzo dobre jak vyly ciepłe teraz są twarde

  3. Nie tak ładne ale bardzo smaczne ! :) Polecam :)

    1. Idealne :)

  4. Wyszły bajecznie i smacznie :) Dziękuję ! :)
    polecam każdemu ! :D

    1. Świetnie wyszły :)

    2. to tylko dzięki Pani stronie :) jeszcze zaskoczę wszystkich tym co potrafię :)

  5. świetny pomysł! ale czy nutella nie wypłynie? :)

    1. Ilovebake says:

      Wystarczy dobrze zlaczyc boki ciasta widelcem i nic nie wyplynie

  6. Arkadiusz K. says:

    Ten przepis jest fantastycznie prosty a jednoczesnie zawsze wychodzi pysznie :D teraz w sezonie polecam zamiast czekolady na wierzch, poeksperymentowac z wlasnorecznie robionym musem malinowym :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x