Znajdź swój przepis

Szybkie ciasto marchewkowe

14 września, 2022

Szybkie ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Wilgotne, przepełnione orzechami i żurawiną, najlepsze jakie jadłam.

Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest bardzo proste i wykonasz je błyskawicznie. Wystarczy mokre składniki wymieszać łyżką z suchymi i gotowe.

Oczywiście w cieście marchewkowym nie może zabraknąć kremu, który idealnie współgra z ciastem.

Marchewkę drobno ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Nie jest ona zupełnie wyczuwalna w cieście. Do środka dodałam także posiekane orzechy i żurawinę, dzięki temu ciasto jest jeszcze smaczniejsze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.

ciasto marchewkowe

SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 ml oleju np. rzepakowego
  • 160 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 180 g tartej marchewki
  • 80 g orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny

KREM ŚMIETANKOWY

  • 200 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach ok. 12 x 29 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą lub cynamonem. Olej mieszamy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia łyżką. Następnie dodajemy drobno startą marchewkę, posiekane orzechy oraz żurawinę i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Serek śmietankowy miksujemy razem ze śmietanką na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy do połączenia. Wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Katarzyna says:

    Czy śmietanka i serek przed ubijaniem muszą być z lodówki,czy w temp.pokojowej

    1. Zawsze z lodówki jeśli używamy śmietanki i mascarpone do kremu :)

  2. Czy ciasto przechowujemy w lodówce?

    1. Przechowujemy w lodówce, a przed jedzeniem wyciągamy na ok. 15 – 20 minut.

  3. Najpyszniejsze ciasto marchewkowe. Mmmm…pycha. Już robione trzykrotnie.
    Dziękuję za takie pyszności.

  4. Czy z tej ilości składników można je zrobić na blaszce 24×24 cm? :)

    1. Tak, ale ciasto może być niższe:)

  5. Hej, a ja mam pytanie o polewę: śmietanę wcześniej ubijamy czy taka płynną dodajemy do serka?

    1. Dodajemy płynną :)

  6. Witam
    Czy mogę mąkę pszenną zamienić na kukurydzianą?

    1. W tym wypadku lepiej pozostać przy pszennej :)

  7. Ciasto jest RE WE LA CYJ NE????
    CZY w papilotach w formie muffinek można by je upiec???????????

    1. tak :)

  8. Ciasteczko wyszło przepyszne, zniknęło w jedno popołudnie :D napewno jeszcze nie raz powtórzę !

  9. czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast zwykłej pszennej? czy lepiej zrobić pół na pół?

    1. aneta Autor says:

      Lepiej pół na pół :)

  10. Chciałabym dodać miód zamiast cukru, czy to się uda? Czy mam jakoś dodatkowo zmienić proporcje ??

    1. aneta Autor says:

      Mozna zamienić pol na pół cukier i miód :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x