Szybkie ciasto z borówkami o niesamowicie lekkiej i wilgotnej konsystencji. Prosty przepis bez użycia miksera. Kilka minut i ciasto gotowe.
Ciasto jest bardzo proste i poradzi sobie z nim każdy. Możesz również do przygotowania włączyć dzieci. Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i do piekarnika.
Ciasto przepełnione jest borówkami i w sezonie na te owoce to świetny pomysł na szybki wypiek.
Poza sezonem można użyć mrożonych owoców, które wcześniej warto lekko oprószyć mąką ziemniaczaną.
Leciutkie, puszyste i proste w sam raz na letni wypiek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SZYBKIE CIASTO Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
- 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 1 szklanka mleka o temp. pokojowej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki borówek
PRZYGOTOWANIE:
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka, mleko oraz olej mieszamy trzepaczką w miseczce. Następnie wprost do mokrych składników przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wsypujemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy łyżką, trzepaczką lub szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodajemy borówki i chwilkę mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy w formie, następnie oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.