Znajdź swój przepis

Szybkie ciasto z borówkami

1 sierpnia, 2024

Szybkie ciasto z borówkami o niesamowicie lekkiej i wilgotnej konsystencji. Prosty przepis bez użycia miksera. Kilka minut i ciasto gotowe.

Ciasto jest bardzo proste i poradzi sobie z nim każdy. Możesz również do przygotowania włączyć dzieci. Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i do piekarnika.

Ciasto przepełnione jest borówkami i w sezonie na te owoce to świetny pomysł na szybki wypiek.

Poza sezonem można użyć mrożonych owoców, które wcześniej warto lekko oprószyć mąką ziemniaczaną.

Leciutkie, puszyste i proste w sam raz na letni wypiek.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KOSTKA BORÓWKOWA

MUFFINY Z BORÓWKAMI

TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

ciasto z borówkami

SZYBKIE CIASTO Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka mleka o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki borówek

PRZYGOTOWANIE:

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka, mleko oraz olej mieszamy trzepaczką w miseczce. Następnie wprost do mokrych składników przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wsypujemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy łyżką, trzepaczką lub szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodajemy borówki i chwilkę mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy w formie, następnie oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

ciasto z borówkami
ciasto z borówkami
szybkie ciasto z borówkami-

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij