Znajdź swój przepis

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami

28 stycznia, 2025

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami oraz kremem śmietankowym. Prosty przepis mieszany łyżką z dużą ilością jabłek i orzechów.

Przepis jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osobą początkująca.

Do ciasta najlepiej użyć lekko kwaśnych jabłek, wtedy będą fajnie współgrały ze słodkim smakiem ciasta.

Do przepisu możesz użyć ulubionych orzechów np. migdałów, orzechów włoskich lub laskowych. U mnie były dodane migdały posiekane na drobne kawałki.

Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i będzie doskonałe do ciepłej herbatki.

REKLAMA:

Krem śmietankowy jest słodki, leciutki i doskonale pasuje do ciasta. Nadaje lekkości i dodatkowo tylko podkręca smak całego ciasta.

Przepyszny, prosty i szybki wypiek, który możesz wykonać na ostatnią chwilę.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO KAJMAKOWA CHMURKA

CIASTO MORZE CZARNE

CIASTO GARGAMEL

szybkie ciasto z jabłkami

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

CIASTO Z JABŁKAMI

  • 4 średnie jabłka
  • 80 g orzechów migdałów, włoskich lub laskowych
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka kremowego Philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix (jeśli ma być sztywny krem)

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Orzechy drobno siekamy.

Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz olejem. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, cynamon oraz sodę. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Do miseczki dodajemy jabłka oraz posiekane orzechy i jeszcze mieszamy łyżką do połączenia.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz śmietan – fix lub żelatyną rozpuszczoną w 1 – 2 łyżkach wody. Krem wykładamy na wierzch ciasta i oprószamy cynamonem. Ciasto można włożyć na 30 minut do lodówki, aby krem lekko stężał.

szybkie ciasto z jabłkami
szybkie ciasto z jabłkami
szybkie ciasto z jabłkami i orzechami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij