Szybkie pierniczki tzw. last minute od razu miękkie i pyszne bez czekania. Pierniczki idealne dla osób, które nie mają czasu lub zapomniały o upieczeniu tych klasycznych, które muszą swoje odleżeć. Doskonałe w smaku, aromatyczne z wyczuwalną nutą skórki pomarańczowej. Słodziutkie i lukrowane pierniczki na Święta.
Pierniczki podczas ich formowania dosyć mocno się kleją i koniecznie musisz zwilżać dłonie wodą. Innym patentem jest włożenie ciasta na godzinę do lodówki, schłodzone będzie ładnie się formowało.
Jeśli nie lubisz aromatu pomarańczy możesz go zastąpić skórką z cytryny, która fajnie orzeźwi i ożywi ich smak.
Pierniczki po upieczeniu trzymaj w szczelnym pojemniku. Moje nawet po tygodniu nadawały się do jedzenia.
Szybkie pierniczki to fajna propozycja na ostatnią chwilę i warto mieć taki przepis gdzieś pod ręką w świątecznym czasie.
Inspiracja: magiel kuchenny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.
SZYBKIE PIERNICZKI
SKŁADNIKI NA PIERNICZKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
- 170 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru, mielonego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
* szklanka o pojemności 250 ml
Jajko,
cukier,
sodę
oraz
śmietanę
miksujemy.
Do
składników
przesiewamy
mąkę
razem
z
przyprawą
do
piernika,
cynamonem,
imbirem.
Dodajemy
sól
oraz
skórkę
z
pomarańczy
i
wszystko
razem
mieszamy
łyżką.
Zwilżonymi
wodą
dłońmi
lepimy
małe
kuleczki
(wielkość
orzecha
włoskiego)
i
układamy
na
blaszce
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
w
dosyć
dużych
odstępach
od
siebie.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15-20
min.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Cukier
puder
przesiewamy
dodajemy
ciepłą
wodę
oraz
sok
z
cytryny.
Mieszamy,
aż
uzyskamy
dosyć
płynną
konsystencję
lukru.
Lukrujemy
pierniczki
i
zostawiamy,
aż
zastygnie.
Następnie
lukrem
robimy
na
pierniczkach
wzorki.
Jeśli
lukier
jest
za
rzadki
dosyp
więcej
cukru
pudru.
Komentarze
Pierniczki nadzialam bakaliami i orzechami. Wyszly pyszne!
Super
A ile wcześniej można/powinno się je zrobić ?
Można na ostatnią chwilę
właśnie się pieką
Pierniczki wyglądają pysznie
Mam pytanie czy nadają się do nadziewania ?
Nie robiłam ich z nadzieniem, ale dla pewności poleciłabym Ci ten przepis http://ilovebake.pl/2014/12/03/pierniczki-brukowce-przepis/