Szybkie pierniczki tzw. last minute od razu miękkie i pyszne bez czekania. Pierniczki idealne dla osób, które nie mają czasu lub zapomniały o upieczeniu tych klasycznych, które muszą swoje odleżeć. Doskonałe w smaku, aromatyczne z wyczuwalną nutą skórki pomarańczowej. Słodziutkie i lukrowane pierniczki na Święta.
Pierniczki podczas ich formowania dosyć mocno się kleją i koniecznie musisz zwilżać dłonie wodą. Innym patentem jest włożenie ciasta na godzinę do lodówki, schłodzone będzie ładnie się formowało.
Jeśli nie lubisz aromatu pomarańczy możesz go zastąpić skórką z cytryny, która fajnie orzeźwi i ożywi ich smak.
Pierniczki po upieczeniu trzymaj w szczelnym pojemniku. Moje nawet po tygodniu nadawały się do jedzenia.
Szybkie pierniczki to fajna propozycja na ostatnią chwilę i warto mieć taki przepis gdzieś pod ręką w świątecznym czasie.
Inspiracja: magiel kuchenny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.
SZYBKIE PIERNICZKI
SKŁADNIKI NA PIERNICZKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
- 170 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru, mielonego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
* szklanka o pojemności 250 ml
Jajko, cukier, sodę oraz śmietanę miksujemy. Do składników przesiewamy mąkę razem z przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem. Dodajemy sól oraz skórkę z pomarańczy i wszystko razem mieszamy łyżką. Zwilżonymi wodą dłońmi lepimy małe kuleczki (wielkość orzecha włoskiego) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. Zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy dodajemy ciepłą wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy, aż uzyskamy dosyć płynną konsystencję lukru. Lukrujemy pierniczki i zostawiamy, aż zastygnie. Następnie lukrem robimy na pierniczkach wzorki. Jeśli lukier jest za rzadki dosyp więcej cukru pudru.
Pierniczki nadzialam bakaliami i orzechami. Wyszly pyszne!
Super
A ile wcześniej można/powinno się je zrobić ?
Można na ostatnią chwilę
właśnie się pieką :)
Pierniczki wyglądają pysznie :) Mam pytanie czy nadają się do nadziewania ?
Nie robiłam ich z nadzieniem, ale dla pewności poleciłabym Ci ten przepis https://ilovebake.pl/2014/12/03/pierniczki-brukowce-przepis/