Znajdź swój przepis

Szyszki z ryżu preparowanego dodatkiem z kajmaku lub krówek. Szybki, prosty i słodki deser, który przygotujesz w kilka minut.

Ryż preparowany możesz zastąpić np. orkiszem, ryżem brązowym, amarantusem lub owsem ekspandowanym.

Masło możesz zastąpić np. olejem kokosowym w nieco mniejszej ilości. Nie zastępuj masła na margarynę.

Połowę kajmaku możesz zastąpić tabliczką białej czekolady. Szyszki będą słodziutkie z nutką czekolady.

W wersji z krówkami możesz dodać 2 – 3 łyżki mleka w proszku, które jeszcze podkręci smak deseru.

REKLAMA:

Szyszki są super pomysłem na szybki deser, który możesz przechowywać nawet kilka dni w chłodnym miejscu.

Doskonały pomysł na zabawę z dziećmi w formowanie pomysłowych kształtów.

W zależności od wielkości kuleczek otrzymasz duży talerz szyszek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BRAZYLIANKA

BAJADERKI

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

REKLAMA:
szyszki przepis

SZYSZKI

SKŁADNIKI:

  • 400 g kajmaku
  • 120 g ryżu preparowanego
  • 120 g masła

SZYSZKI Z KRÓWEK

  • 300 g krówek
  • 120 g ryżu preparowanego
  • 120 g masła
  • 50 g roztopionej deserowej lub gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Z KAJMAKU:

Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy kajmak i mieszamy trzepaczką do połączenia.
Ryż wsypujemy do miseczki i wlewamy mieszaninę z kajmaku. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie formujemy kuleczki.

Z KRÓWEK:

Krówki, masło oraz czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Ryż wsypujemy do miseczki, wlewamy mieszaninę z krówek. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie formujemy kuleczki. Przechowujemy w lodówce.

szyszki przepis
szyszki przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij