Szyszki z ryżu preparowanego dodatkiem z kajmaku lub krówek. Szybki, prosty i słodki deser, który przygotujesz w kilka minut.
Ryż preparowany możesz zastąpić np. orkiszem, ryżem brązowym, amarantusem lub owsem ekspandowanym.
Masło możesz zastąpić np. olejem kokosowym w nieco mniejszej ilości. Nie zastępuj masła na margarynę.
Połowę kajmaku możesz zastąpić tabliczką białej czekolady. Szyszki będą słodziutkie z nutką czekolady.
W wersji z krówkami możesz dodać 2 – 3 łyżki mleka w proszku, które jeszcze podkręci smak deseru.
Szyszki są super pomysłem na szybki deser, który możesz przechowywać nawet kilka dni w chłodnym miejscu.
Doskonały pomysł na zabawę z dziećmi w formowanie pomysłowych kształtów.
W zależności od wielkości kuleczek otrzymasz duży talerz szyszek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SZYSZKI
SKŁADNIKI:
- 400 g kajmaku
- 120 g ryżu preparowanego
- 120 g masła
SZYSZKI Z KRÓWEK
- 300 g krówek
- 120 g ryżu preparowanego
- 120 g masła
- 50 g roztopionej deserowej lub gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Z KAJMAKU:
Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy kajmak i mieszamy trzepaczką do połączenia.
Ryż wsypujemy do miseczki i wlewamy mieszaninę z kajmaku. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie formujemy kuleczki.
Z KRÓWEK:
Krówki, masło oraz czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Ryż wsypujemy do miseczki, wlewamy mieszaninę z krówek. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie formujemy kuleczki. Przechowujemy w lodówce.