Słynne już chyba na całym świecie połączenie toffi, banana, bitej śmietany i ciasta kruchego czyli banoffee pie. Pierwszy raz na blogu w wersji tarty banoffee.
Deser jest niesamowicie smaczny i pomimo, że jest bardzo słodki poszczególne warstwy doskonale do siebie pasują i równoważą smak. Nie mamy wrażenia przesłodzenia po zjedzeniu jednego kawałka.
Tarta banoffee to nic innego jak masa kajmakowa, banany, bita śmietana, starta czekolada i całość na spodzie z kruchego ciasta.
Tarta banoffee nie tylko będzie bardzo smakowała dzieciom, ale także przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają słodkie desery.
W wersji ciasta bez pieczenia możesz zamiast ciasta kruchego wykonać spód z rozdrobnionych herbatników połączonych z masłem. Na lato wersja idealna.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA BANOFFEE
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 200 g mąki tortowej
- 120 g masła lub margaryny, zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki wody, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2-3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 30 g startej gorzkiej czekolady
* żelatynę możesz zastąpić: ok. 200 g serka mascarpone i 250 ml kremówki
Formę
na
tartę
o
średnicy
24
cm
smarujemy
lekko
masłem
i
oprószamy
bułką
tartą
lub
kaszką
manną.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem.
Dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masła.
Siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Na
koniec
dodajemy
żółtko
oraz
wodę
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
około
30
min.
Pomiędzy
dwoma
arkuszami
folii
spożywczej
rozwałkowujemy
placek
o
wielkości
formy.
Zdejmujemy
jedną
część
folii
i
wkładamy
ciasto
do
formy,
nadmiar
ucinamy
nożykiem
lub
przejeżdżamy
wałkiem
do
ciasta.
Wkładamy
ponownie
do
lodówki
na
30
min.
Po
tym
czasie
nakłuwamy
całe
ciasto
widelcem
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
25-30
min.
do
zarumienienia.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
(nie
wrzącej)
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
powoli
wlewamy
żelatynę.
Spód
ciasta
smarujemy
masą
kajmakową.
Układamy
plasterki
banana
skropione
wcześniej
sokiem
z
cytryny
i
wykładamy
ubitą
śmietankę.
Całość
wkładamy
na
10-15
min
do
lodówki.
Podajemy
oprószone
startą
gorzką
czekoladą.
Komentarze
Ile ciasto może leżeć gotowe?
maksymalnie 2-3 dni
Hej, Czy podgrzewasz wcześniej masę kajmakowa czy dajesz prosto z puszki
pozdrawiam
Możesz troszkę podgrzać, ale nie musisz
O, zapomniałam zapytać, jak zrobić takie ładne, duże kawałki tartej czekolady? Ja skrawałam obieraczką do warzyw i wyszły małe ruloniki, ale te na zdjęciach wydają mi się większe i ładniejsze. ????
czekolad musi być lekko ciepla
Przepyszne! Robię już kolejny raz z tego przepisu. Pychota. Cudownie maślane kruche ciasto … mmm…
Świetny patent z wałkowaniem między dwoma kawałkami folii spożywczej!