Znajdź swój przepis

Tarta banoffee

31 sierpnia, 2018

Tarta banoffee to słynne już chyba na całym świecie połączenie toffi, banana, bitej śmietany i ciasta kruchego.

Deser jest niesamowicie smaczny i pomimo, że jest bardzo słodki poszczególne warstwy doskonale do siebie pasują i równoważą smak. Nie mamy wrażenia przesłodzenia po zjedzeniu jednego kawałka.

Tarta banoffee to nic innego jak masa kajmakowa, banany, bita śmietana, starta czekolada i całość na spodzie z kruchego ciasta.

Tarta banoffee nie tylko będzie bardzo smakowała dzieciom, ale także przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają słodkie desery.

REKLAMA:

W wersji ciasta bez pieczenia możesz zamiast ciasta kruchego wykonać spód z rozdrobnionych herbatników połączonych z masłem. Na lato wersja idealna.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

banoffee

TARTA BANOFFEE

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 200 g mąki tortowej
  • 120 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki wody, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny *
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2-3 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 30 g startej gorzkiej czekolady

* żelatynę możesz zastąpić: ok. 200 g serka mascarpone i 250 ml kremówki

Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtko oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 min. Pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej rozwałkowujemy placek o wielkości formy. Zdejmujemy jedną część folii i wkładamy ciasto do formy, nadmiar ucinamy nożykiem lub przejeżdżamy wałkiem do ciasta. Wkładamy ponownie do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuwamy całe ciasto widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie powoli wlewamy żelatynę.
Spód ciasta smarujemy masą kajmakową. Układamy plasterki banana skropione wcześniej sokiem z cytryny i wykładamy ubitą śmietankę. Całość wkładamy na 10-15 min do lodówki. Podajemy oprószone startą gorzką czekoladą.

banoffee banoffee

banoffee banoffee banoffee banoffee

Dołącz do dyskusji

  1. Ile ciasto może leżeć gotowe?

    1. aneta Autor says:

      maksymalnie 2-3 dni :)

  2. Hej, Czy podgrzewasz wcześniej masę kajmakowa czy dajesz prosto z puszki :) pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Możesz troszkę podgrzać, ale nie musisz :)

  3. O, zapomniałam zapytać, jak zrobić takie ładne, duże kawałki tartej czekolady? Ja skrawałam obieraczką do warzyw i wyszły małe ruloniki, ale te na zdjęciach wydają mi się większe i ładniejsze. ????

    1. aneta Autor says:

      czekolad musi być lekko ciepla :)

  4. Przepyszne! Robię już kolejny raz z tego przepisu. Pychota. Cudownie maślane kruche ciasto … mmm…
    Świetny patent z wałkowaniem między dwoma kawałkami folii spożywczej!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij