Tarta banoffee to słynne już chyba na całym świecie połączenie toffi, banana, bitej śmietany i ciasta kruchego.
Deser jest niesamowicie smaczny i pomimo, że jest bardzo słodki poszczególne warstwy doskonale do siebie pasują i równoważą smak. Nie mamy wrażenia przesłodzenia po zjedzeniu jednego kawałka.
Tarta banoffee to nic innego jak masa kajmakowa, banany, bita śmietana, starta czekolada i całość na spodzie z kruchego ciasta.
Tarta banoffee nie tylko będzie bardzo smakowała dzieciom, ale także przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają słodkie desery.
W wersji ciasta bez pieczenia możesz zamiast ciasta kruchego wykonać spód z rozdrobnionych herbatników połączonych z masłem. Na lato wersja idealna.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA BANOFFEE
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 200 g mąki tortowej
- 120 g masła lub margaryny, zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki wody, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2-3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 30 g startej gorzkiej czekolady
* żelatynę możesz zastąpić: ok. 200 g serka mascarpone i 250 ml kremówki
Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtko oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 min. Pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej rozwałkowujemy placek o wielkości formy. Zdejmujemy jedną część folii i wkładamy ciasto do formy, nadmiar ucinamy nożykiem lub przejeżdżamy wałkiem do ciasta. Wkładamy ponownie do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuwamy całe ciasto widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie powoli wlewamy żelatynę.
Spód ciasta smarujemy masą kajmakową. Układamy plasterki banana skropione wcześniej sokiem z cytryny i wykładamy ubitą śmietankę. Całość wkładamy na 10-15 min do lodówki. Podajemy oprószone startą gorzką czekoladą.
Ile ciasto może leżeć gotowe?
maksymalnie 2-3 dni :)
Hej, Czy podgrzewasz wcześniej masę kajmakowa czy dajesz prosto z puszki :) pozdrawiam
Możesz troszkę podgrzać, ale nie musisz :)
O, zapomniałam zapytać, jak zrobić takie ładne, duże kawałki tartej czekolady? Ja skrawałam obieraczką do warzyw i wyszły małe ruloniki, ale te na zdjęciach wydają mi się większe i ładniejsze. ????
czekolad musi być lekko ciepla :)
Przepyszne! Robię już kolejny raz z tego przepisu. Pychota. Cudownie maślane kruche ciasto … mmm…
Świetny patent z wałkowaniem między dwoma kawałkami folii spożywczej!