Tarta chałwowa


Słodka tarta chałwowa na bazie białej czekolady, serka mascarpone i mleka w proszku. Kruche ciasto, warstwa malinowa i słodka warstwa chałwowa.

Dzięki dodaniu lekko kwaskowych malin tarta nie jest przesłodzona i zyskuje orzeźwiający smak. W sezonie letnim polecam użyć świeżych i przykryć masą chałwową.

Spód to leciutkie i kruche ciasto. Krem jest słodki, treściwy z dużą ilością chałwy, którą mocno czuć.

Tarta chałwowa jest niezwykle pyszna i będzie idealna dla osób, które uwielbiają chałwę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

Tarta chałwowa

TARTA CHAŁWOWA

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 250 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła, zimnego
  • 2 żółtka, zimne
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CHAŁWOWĄ:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g chałwy orzechowej
  • 250 serka mascarpone
  • 1/2 szklanki mleka w proszku

DODATKOWO:

  • 3/4 małego słoiczka dżemu malinowego lub 200 g świeżych malin
  • 50 g chałwy do dekoracji
  • ok. 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą bądź kaszką manną. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciastka kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt formy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy, dociskamy i końce wystające poza formę wycinamy lub przejeżdżamy po nich wałkiem. Przykrywamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie nakłuwamy widelcem całe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy dżemem lub układamy świeże maliny.
Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i układamy na nim miskę żaroodporną i wkładamy kawałki czekolady. Po roztopieniu dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy do połączenia. Zdejmujemy miskę i dodajemy po łyżce serek, cały czas mieszając rózgą oraz na koniec mleko w proszku. Wykładamy na maliny i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy pokruszoną chałwą i malinami (u mnie liofilizowane).

Tarta chałwowa
Tarta chałwowa

wydrukuj teraz